Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Drónvadász lézer tesztelésen

Szöveg: Trautmann Balázs (washingtoni tudósító) |  2014. október 3. 17:00

Tíz kilowattos, könnyű páncélozott terepjáró gépjárművekre építhető lézerfegyverrendszer tesztelését kezdte meg az amerikai haditengerészet kutatásokért felelős irodája.

A cél egy olyan, a jármű mozgása közben is pontos, lézernyalábon alapuló fegyverrendszer hadba állítása, mely a távolról irányított repülőgépeken kívül rakéták, tüzérségi és aknavető-lövedékek, illetve improvizált robbanóeszközök ellen is bevethető lesz.

1595979975

A GBAD-programon belül tesztelt rendszer a jelenlegi tervek szerint 2015 februárjában már a demonstrációs célú lövészeteket is megkezdheti. Az eddigi kísérletek alatt már sikeresen tesztelték a célfelderítő radarrendszer, a tűzvezető rendszer és a lézerfegyver közötti együttműködést, a célfelderítés és a célkövetés során. A szakértők szerint 2017-re a lézer teljesítménye elérheti majd a 30 kilowattot is.

A fegyverrendszert a sikeres tesztek után a tengerészgyalogság állíthatja hadrendbe, mely saját szárazföldi erőit, járműveit, táborait védheti majd az új, mobil, többfeladatú védelmi rendszerrel.