Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy meglepő átalakítás

Szöveg: Trautmann Balázs (washingtoni tudósító) |  2015. június 21. 21:42

Az orosz védelmi minisztérium tervei szerint a még egyelőre csak számítógépes tervrajzokban létező Irkut MSz-21 keskenytörzsű utasszállító repülőgépből alakítják majd ki az orosz légierő új, radarfelderítő és légtérirányító repülőgépét. Erről Valerij Lunkov, az Irkut repülőgépgyár értékesítési igazgatója beszélt a le bourget-i légiszalonon adott sajtótájékoztatóján.

„Még nem kezdtük el az egyeztetést a minisztériummal a gép pontos részleteit illetően, de hamarosan megkezdődnek a tárgyalások" – tette hozzá az igazgató. A sajtótájékoztatón elhangzott: a védelmi tárca 45 darabot rendelt a rövid- és középtávú utakra szánt utasszállító gépből, melyekkel a még meglévő, de elavult és drágán üzemelethető Tupoljev Tu-134 és Tu-154 típusokat váltják majd le.

Az Irkut MSz-21-est a tervezők az Airbus A320 és a Boeing 737gépcsaládok orosz megfelelőjének szánják. A legutóbbi, 2014 novemberi inormációk szerint az első prototípusnak még 2015 vége előtt el kellene készülnie. Az eddigi 175 gépes megrendelési lista a remények szerint 1000 gép fölé is emelkedhet majd.
Igaz, a helyzetet bonyolítja az orosz cégek ellen elrendelt gazdasági szankciók sora, s az, hogy a repülőgép jelentős része (így például az avionikai rendszer, az irányítórendszerek, a víz- és szennyvízrendszer, az utastér berendezése) nyugat-európai és amerikai forrásból érkezik.

Érdekes kérdés, hogy ezeket sikerül-e hazai, kizárólag orosz forrásból érkező rendszerekkel kiváltani?

1595996120
Címkékhaditechnika