Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Homokfutó gépfegyverrel

Szöveg: Trautmann Balázs (washingtoni tudósító) |  2014. október 26. 16:24

A General Dynamics hamarosan átadja az amerikai különleges erők parancsnokságának (US SOCOM) az első kilenc Flyer 72 típusú könnyű terepjáró járművet.

A 72 inch, azaz 183 centiméter széles terepjáró leginkább egy lapos kaliforniai homokfutóra emlékeztet, de a tetejére szerelt távvezérelt géppuska azonnal árulkodik a feladatáról. A különlegesek közel 1300 járművet vásárolnának a Humvee-k helyett, s a beszerzésre jelentkezik a nagynevű, harckocsijairól is ismert amerikai óriásvállalat.

1595981408

A hét utast elszállító, 2041 kilogrammos hasznos terhelhetőségű könnyű terepjáró nem csak a C-130 Hercules teherszállító repülőgépbe, hanem a C-47 Chinook helikopterbe is befér. A keskenyebb, Fyler 60 változat, melynből néhány darabot szintén vásárolt a SOCOM, a V-22-esek belső terébe is befér. Éppen ennek nagyobb változata a Flyer 72-es, azonos motorral, futóművekkel, fegyverzettel, váltóval, elektromos rendszerrel.

A jelenleg érvényes szerződés szerint további 72 darabot szállít majd jövő májustól a különleges erők parancsnokságának.