Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Készül az első portugál KC-390

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2020. február 4. 19:18

Portugália 2019 augusztusában írta alá azt a szerződést, melyben öt KC-390-es közepes katonai teherszállító repülőgépet rendeltek. Az első gép már készül.

1596075737

A portugál légierő vezérkarfőnöke, Joaquim Borrego a napokban tett látogatást Alverca-ban, az OGMA üzemében, ahol a KC-390-es program egyik partnereként Portugália több részegységet is gyárt a típushoz. A KC-390-esek végszerelése Brazíliában, az Embraer üzemében zajlik majd.

Az öt többfeladatú közepes, katonai szállító repülőgépet 2023 és 2027 között szállítja le a brazil repülőgépgyártó vállalat Portugália részére. A 920 millió dolláros szerződés a KC-390-esek leszállítása mellett magába foglal – többek között – különböző földi kiszolgáló eszközöket, légi utántöltő, tűzoltó és MEDEVAC rendszert, elektronikai hadviselési és ellentevékenységi rendszert (ezeket az izraeli Elbit Systems biztosítja majd a portugál KC-390-eseknek), repülőgép és hajtómű karbantartást, továbbá kiképzési eszközöket és szimulátort is.

Portugália a KC-390-es program nemzetközi partnerei közül igencsak jelentős részt vállal: az OGMA-Indústria Aeronáutica de Portugal több részegységet is gyárt a típushoz, Csehország pedig ha nem is ilyen mértékben, de szintén partnerország. Portugália tíz éve csatlakozott a programhoz, az eredeti tervek szerint hat KC-390-est vásároltak volna a kiöregedő Lockheed Martin C-130H Herculesek leváltására, ebből végül 5 gép megvásárlása realizálódott, a hatodik darabról egyelőre nincs szó.

A portugál rendeléssel már összesen 35 darabra van konkrét előjegyzése a gyártónak (beleértve a brazil gépeket), Csehország is érdeklődik a típus beszerzése iránt.

Forrás: jetfly.hu