Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lézerpötty a célponton

Szöveg: Trautmann Balázs (washingtoni tudósító) |  2014. október 20. 20:55

Új, félaktív lézeres célkövető rendszerrel felszerelt tüzérségi lőszert fejleszt és tesztel a Raytheon. A 155 milliméteres kaliberű lövegekhez használható Excalibur intelligens lőszert eddig a GPS-alapú műholdas célravezető rendszerrel irányították a célpontra. Most ezt egészítené ki az amerikai hadiipari óriás, így kibővítve a lőszer felhasználási területét például mozgó célpontok ellen is.

1595981114

Az Excalibur S névre keresztelt, 40 kilométeres távolságra alkalmazható lőszert jelenleg az arizonai Yuma lőterén tesztelik. Ha sikerrel zárulnak a próbalövészetek a mozgó és váratlanul felbukkanó, rövid ideig látható célpontok ellen, akkor a lőszert mind a hadsereg, mind a haditengerészet, mind a tengerészgyalogság részére felkínálja majd a Raytheon.

A lőszer különlegessége, hogy akár kilövés után is lehetséges változtatni az irányítás módszerét, így a GPS-alapú koordináták után a lézeres célmegjelöléssel még pontosabb találat válhat elérhetővé. A fejlesztők szerint alig 2 méteres pontossággal dolgozó Excalibur S nem mellesleg ott is alkalmazható lesz, ahol nincs megfelelő GPS-vétel vagy zavarják, semlegesítik azt.

Címkékhaditechnika