Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megérkezett az első P-8A Poseidon az Egyesült Királyságba

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2020. február 17. 15:01

Új típussal bővült a Brit Királyi Légirő flottája: az első P-8A Poseidon MRA1 tengerészeti felderítőgép az USA-ból az észak-skóciai Kinloss Légibázisra repült át február 4-én.

1596076215

2016 márciusában az Egyesült Államok külügyminisztériuma jóváhagyta kilenc darab P-8A Poseidon és a kapcsolódó felszerelések valamint szolgáltatások szállítását 3,2 milliárd dollár összértékben az Egyesült Királyság számára.

Az első négy repülőgépet az USA jacksonville-i haditengerészeti bázisán adják át, másik öt Poseidont pedig közvetlenül a Boeing seattle-i üzeméből a skóciai Lossiemouth Légibázisra repülik át, ahol jelenleg is zajlik a gépek kiszolgálásához szükséges létesítmények építése.

Az elsőként megérkező Poseidon (ZP801) a „Pride of Moray" nevet kapta, átadására 2019. október 29-én került sor Seattle-ban. Az Egyesült Királyságba érkező első három P-8-ast a Kinloss-i ideiglenes bázisról fogják használni, amíg a Lossiemouth-i fő légbázis kifutópálya-javítása 2020 októberében be nem fejeződik. E célra 75 millió fontot különítettek el. A második repülőgépnek röviddel az első, a harmadiknak pedig 2020 október végéig meg kell érkeznie az Egyesült Királyságba.

Az utolsó négy Poseidon MRA1 várhatóan 2021-ben közvetlenül repül majd át a Lossiemouth-i Légbázisra. A brit Poseidon repülőgépeknek 2024-ben kell elérniük a teljes hadrafoghatóságot. A P-8 megvásárlása a stratégiai védelmi és biztonsági fejlesztések (SDSR-2015) egyik fő pontja. Az új repülőgépek az Egyesült Királyság nukleáris elrettentő erejének az elemévé válnak a két új repülőgép-hordozóval együtt. Lehetővé teszik az ellenséges tengeralattjárók felderítését, felszíni hajók észlelését és kibővítik a tengeren történő kutatási és mentési műveletek végrehajtásának képességét. A repülőgépet Mk.54 torpedókkal és Harpoon hajóellenes rakétákkal fogják felfegyverezni, és akár 129 darab szonárbóját is képesek vízre bocsájtani.

Az első gép leszállítása mérföldkő a britek számára, hiszen a Poseidon flottával fogják visszaállítani a tengerészeti felderítő képességüket, ami a Nimrod MR2 típus kivonásával 2010 óta megszűnt, a Nimrod MRA4 programot pedig törölték. A britek P-8A típusa megegyezik az Amerikai Haditengerészet és egyéb vásárló nemzetek standardjával, kivételt képez ez alól az indiai P-8I Neptune konfiguráció.

1596076215

Forrás: jetfly.hu