Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megújulnak az ausztrál Tigrisek

Szöveg: haborumuveszete.hu / honvedelem.hu |  2014. október 27. 10:33

Az ausztrál védelmi minisztérium döntése értelmében modernizálják a hadsereg EC665 Tiger harci helikoptereit. Információk szerint 21 forgószárnyas felújítására kerül sor a LAND 2089 program, 3B fázisa során. Az ausztrál hadsereg tervei szerint a helikoptereket harcászati adatkapcsolati (Tactical Data Link -TDL) rendszerekkel látják el, amely mintegy 20 millió dollárba kerül.

http://www.haborumuveszete.hu/rovatok/fegyverek/repulok/megujulnak-az-ausztral-tigrisek/
A TDL-nek köszönhetően a Tigerek képesek lesznek adatkapcsolatot létesíteni más repülőeszközökkel éppúgy, mint földi egységekkel. A helikopterek valósidejű felderítő információk továbbítását teszik lehetővé, valamint műveleti adatok feldolgozását a saját és ellenséges csapatok elhelyezkedéséről. A TDL rendszerek telepítésével egyidejűleg sor kerül a helikopter személyzetek kiképzésére is. A helikopterek modernizációját az izraeli Elbit Systems ausztrál leányvállalata fogja végrehajtani együttműködve az Airbus, európai repülőgépgyártó konzorciummal.

David Johnston ausztrál védelmi miniszter úgy nyilatkozott, hogy 2020-ig a katonai vezetés további felújításokat kíván elvégezni a forgószárnyasokon, azonban nem pontosította, hogy milyen munkákról van szó. Napjainkban az ausztrál hadsereg állományában 22 Tiger áll szolgálatban. Az nem ismert, hogy miért csak 21 helikoptert látnak el az új berendezéssel. A Tiger helikopterek az „Air 87" program keretében, egy 2001-ben kelt szerződés alapján kerültek átadásra az ausztrál fél részére. A megállapodás értelmében az első négy forgószárnyast Európában szereltek össze, még a fennmaradó 18-at az ausztráliai Brisbane-ben.