Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Önálló távolfelderítő repülőgépet fejlesztene Japán

Szöveg: Trautmann Balázs (washingtoni tudósító) |  2014. szeptember 28. 22:49

Japán sajtóértesülések szerint a szigetország katonai vezetése saját fejlesztésű légtérellenőrző és távolfelderítő radarrepülőgép (AWACS) kifejlesztéséről döntött. A lépéssel az egyre feszültebbé váló délkelet-ázsiai térségben a saját légtér és tenger védelmét, ellenőrzését kívánják erősíteni, egyben a hazai védelmi ipart fejleszteni.

1595979662

A hírek szerint az új, hazai AWACS alapja a Kawasaki P-1 négy sugárhajtóműves haditengerészeti felderítő repülőgép lehet, mely törzsének tetejére kerülne a jól ismert, diszkosz alakú, forgó antennaház. A japán önvédelmi légierő jelenleg is komoly légtérellenőrző flottát tart hadrendben : 13 kéthajtóműves turboprop Grumman E-2C Hawkeye és 4, nagyobb hatótávolságú, sugárhajtású Boeing E-767 felügyeli az ország légterét.

A tervek szerint a hazai repülőgépek 2020-tól váltanák fel az idősödő Hawkeye-okat. Az optimista tervek szerint a prototípus építése akár már a következő évben megtörténhet. Figyelemre méltó adat, hogy az előző évben több mint 800 éles elfogásra riasztották a japán vadászgépeket, akik kínai és orosz repülőgépekkel találkozhattak.

Címkékhaditechnika