Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ökumenikus ima a szabadságharc hőseiért

Szöveg: Kovács Zoltán |  2014. szeptember 28. 22:38

Megemlékezést és ökumenikus imát tartottak a sukorói református templomban szeptember 28-án, vasárnap, ahol 166 évvel ezelőtt, 1848. szeptember 28-án a honvédsereg vezérkara a pákozd-sukorói csatát előkészítő haditanácsot ülte.

1595979660

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezete és Sukoró Község Önkormányzata szervezésében minden évben megemlékeznek a pákozdi csata előtti haditanácsról.

1595979660

A sukorói református templomban idén is felidézték a történelmi eseményeket. Elhangzott: a résztvevők közül elsőnek Móga János, a hadsereg parancsnoka szólalt fel. Elmondta, hogy a sukorói táborban felkeresték az országgyűlés küldöttei, akik az ellenséges hadsereg haladéktalan megtámadását követelték tőle. Móga vázolta, hogy felelőtlenség lenne a támadás, csak vereség lehetne a vége, hiszen a hadsereg 15 ezer, többnyire rosszul kiképzett és felfegyverzett katonából áll, míg Jellasics bán serege közel 40 ezer főt számlál. Heves vita tört ki, amelyben Mógát gyávának és hazaárulónak nevezték, aki válaszképpen visszaadta tisztségét, és kardját az úrasztalára tette. A válságos helyzetben Batthyány Lajos miniszterelnök kért szót és elmondta, hogy a haditanács előtt már tudomására jutott, hogy Jellasics semmiképp nem hajlandó tárgyalni, sőt rövid időn belül támadni fog. Így született meg az alapvető fontosságú döntés: a hadsereg az ellenséget nem támadja, de ha az ellenség támad, ellenáll. A tanácskozás végén Móga visszakötötte kardját, és vezényletével másnap a honvédség megverte a háromszoros túlerőben lévő ellenséget.

1595979661

„Ez a győzelem erkölcsi tartást adott nemzetünknek, önállóságunk első alapköve lett. Ez a győzelem vezette a szabadságharcban honvédeinket" – fogalmazott a rendezvényen Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.

1595979661

Az esemény történelmi jelentőségéről dr. Hermann Róbert főtanácsos, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum tudományos igazgatóhelyettese is megemlékezett méltatóbeszédében, majd a Honvéd Együttes Férfikara tartott ünnepi műsort a kor katona- és népdalaiból.

1595979661

Az ökumenikus imát Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök, Kótai Róbert főhadnagy, katolikus tábori lelkész és Kardos Ábel, sukorói lelki pásztor mondták.

A megemlékezés előtt a város főterén Nagy Benedek szobrászművész Batthyány−Móga szoboregyüttesét avatták fel, az ünnepség után pedig a templom falánál koszorúzással hajtottak fejet a résztvevők a honvéd hősök emléke előtt.

1595979661

Fotók: a szerző felvételei