Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elismerés a tizenötezer repült óráért

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Zord Gábor László |  2024. július 5. 9:27

A Magyar Honvédség Airbus helikopterflottája sikeresen teljesítette a tizenötezer repült órát. Az első, közösen elért mérföldkő alkalmával Thomas Hein, az Airbus Helicopters európai régiójának vezetője emlékplakettet adott át a magyar helikoptervezetőknek az ILA Berlin Air Show-n.

2024_ILA Berlin Air Show_Airbus_elismerés_ZG (1)

A világ legújabb és legjelentősebb technikai eszközeit mutatták be a német fővárosban kétévente megrendezett repülőgépipari és űrhajózási kiállításon, ahol az egyik legnagyobb kiállítóként felsorakoztatta modelljeit a kategória egyik éllovasának számító Airbus is. A civil területen megtalálható gépek mellett a Magyar Honvédség a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében beszerzett H145M és H225M típusú helikoptereivel képviseltette magát. A forgószárnyasok mellett magyar helikoptervezetők is ellátogattak a német fővárosban, ahol válaszoltak az érdeklődők kérdéseire is, és átvették a tizenötezer repült óra után járó emlékplakettet.

„Az Airbus Helicopters felhívására mentünk Berlinbe, ugyanis Közép-Európában a Magyar Honvédség a legnagyobb vásárlójuk, a térségben pedig mi rendelkezünk a legnagyobb Airbus-helikopterflottával. Az ő standjukon álltak a magyar forgószárnyasok, mi pedig a szakmai és a civil érdeklődők kérdéseire válaszoltunk” – fogalmazott Dajka Attila őrnagy a kiállításon végzett feladataikat ismertetve.

2024_ILA Berlin Air Show_Airbus_elismerés_ZG (2)

Az őrnagy elmondta, az emlékplakett átadásakor Thomas Hein megköszönte a Magyar Honvédség bizalmát, és méltatta a kiemelt partneri kapcsolatot, valamint megköszönte az ILA Berlin Air Show-n végzett tájékoztató munkájukat. „Valójában már meghaladtuk a tizenhatezer repült órát is, de ezt az emlékplakettet kerek számhoz igazították. Ezt az óraszámot a H145M és H225M forgószárnyasokkal teljesítettük, ebben benne vannak a kiképzési repülések és a különböző műveletek alatt teljesített repült órák is” – mondta az őrnagy.

A júniusban megrendezett kiállítás fő témái a küldetésre kész légvédelmi erők jelentősége, a polgári repülés klímasemlegessé tétele, illetve az űrutazás földi életre gyakorolt létfontosságú hatásai voltak.