Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A galopp legendája

Felavatták az egyik legnagyobb magyar zsoké, Kállai Pál síremlékét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: Horváth Sztaniszláv, kincsempark.hu |  2024. július 5. 9:45

A Fiumei úti Sírkert 41-es parcellájában július 4-én felavatták Kállai Pál, minden idők egyik legeredményesebb versenylovasának síremlékét, amelyet a Kincsem Park felterjesztése, és támogatása alapján a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság a Nemzeti Sírkert részévé nyilvánított.

03_20240704kallaipalzsokemegemlekezes_HSZ

A 102. Magyar Derby hetére időzített eseményen Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) főigazgatója kiemelte: a Fiumei úton nemcsak egy sírkert, hanem egy szabadtéri múzeum is található, amely „nemzeti nagyjaink kiemelkedő gyűjtőhelye”.

20240704-Kallai-Pal-portre_kincsempark.hu

„Nemcsak arra emlékeztet, hogy ők a magyar történelem során milyen nagy tetteket, hazafias vállalásokat vittek véghez, hanem emlékezhetünk mindazokra, akik elhunytak, és a nemzet tisztelete jegyében ebbe a sírkertbe kerültek” – mondta, majd arról beszélt, hogy a történelmi temetőben ott nyugszanak a magyar ló- és lovassport kiemelkedő alakjai is. A NÖRI a kormány támogatásával újítja fel ezeket a védett sírokat, és összefogással így kerülhetett sor Kállai Pál síremlékének a felavatására is.

„Bajnok volt, hős lett, legendává vált” – mondta a kiváló zsokéról emlékbeszédében Szotyori Nagy Ádám, a Kincsem Park ügyvezető igazgatója, aki emlékeztetett rá, hogy Kállai Pál az 1950-es évek elejétől több mint öt évtizeden keresztül volt a csúcson. Összesen 1086 futamot nyert, amellyel úgy vezeti toronymagasan a magyar örökranglistát, hogy 1956-tól 22 éven át külföldön versenyzett. Felidézte, hogy 1990-ben tért haza Amerikából, ezt követően 1991-ben Jeremyvel, majd 2000-ben, 67 évesen Rodrigóval nyerte meg a Magyar Derbyt. Egészen 73 éves korában bekövetkezett haláláig aktívan versenyzett és népszerűsítette a galoppsportot, amelynek az igazgató szerint ő volt a Puskás Öcsije.

20240704-Kallai-Pal-lovas_portre_kincsempark.hu

Varga Zoltán, a Maglódi Polgári Kör képviseletében felidézte a település egykori lakója, posztumusz díszpolgára Kállai Pál színes életútját. Megemlítette még, hogy Amerikában a legjobb húsz zsoké közé tartozott, ott is számtalan versenyt nyert, és többek között világ egyik leghíresebb versenyén, a Kentucky Derbyn is nyeregbe szállt. A rendezvény végén Pintér Tibor, a Nemzeti Lovas Színház igazgatója elénekelte a Honfoglalás című musical betétdalát, Kállai Pál kedvencét, majd a felszólalók, Kállai Pál özvegye, a magyar ló- és lovassport képviselői megkoszorúzták a síremléket. Köztük volt a Honvédelmi Minisztérium Kincsem Nemzeti Lovas Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa, Dallos Gyula is, aki maga is segédkezett a sír védetté nyilváníttatásában.