Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Számíthatunk honvédeinkre!

Diplomaosztó az Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon

Szöveg: Halmos B. Ágnes | Fotó: Kormány Gábor |  2024. július 5. 21:14

A szomszédban dúló háború, meg kell, hogy erősítse azt a meggyőződésünket: felkészültnek kell lennünk az országunk megvédésére – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes a Nemzeti Közszolgálati Egyetem július 5-én tartott diplomaosztó ünnepségén.

„Számíthatunk szövetségeseinkre, velük erősebbek vagyunk, de ha baj van, elsősorban mindig és mindenkor magunkra, a Magyar Honvédségre támaszkodhatunk” – jelentette ki a miniszterhelyettes. Vargha Tamás azt az ókori bölcsességet idézte, miszerint, „ha békét akarsz, készülj a háborúra”, és hangsúlyozta, ezért van szükségünk erős honvédségre. „Ha van erős honvédségünk, nem lesz senki, aki erőszakkal próbál érvényt szerezni akaratának Magyarországgal szemben, és így együtt, önökkel közösen meg tudjuk védeni hazánk békéjét és biztonságát” – emelte ki. Épp ezért épít Magyarország modern, ütőképes haderőt, de ahogy a parlamenti államtitkár fogalmazott, a haza sikeres és hatékony védelméhez ennél többre van szükség, mégpedig a hazaszeretetre.

20240705_nke_diploma_KG009

„A hazaszeretet az, ami megadja azt a kötőelemet, ami a honvédeket és a kiváló eszközöket együtt legyőzhetetlen erővé teheti. A jól képzett honvédeken túl szükségünk van olyan, a haza szolgálatában álló civil védelmi, védelempolitikai és biztonságpolitikai szakemberekre is, akik megszerzett tudásukkal Magyarország békéjét és biztonságát hivatottak szolgálni” – emelte ki a miniszterhelyettes és az „ország nevében” megköszönte a friss diplomásoknak, hogy e nemes hivatást választották. „Példájuk ott áll mindannyiunk előtt, hiszen önök azok, akiknek köszönhetően biztonságban fogjuk tudni magunkat, Magyarországot, hazánkat a következő évtizedekben is” – jelentette ki Vargha Tamás. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen idén kettőszáz-hárman, alap- és mesterszakos hallgatók, illetve a felsővezetői tanfolyam végzősei vették át diplomájukat. „Az itt megszerzett tudást felelősen, Magyarország és Európa biztonsága érdekében kell használniuk! Ez felelősség és lehetőség is, hiszen az egyetemi padokat elhagyva önöknek azonnal embereket kell vezetniük” – mutatott rá az itt végzett hallgatók felelősségére dr. Kovács László vezérőrnagy, az NKE tudományos rektorhelyettese.

20240705_nke_diploma_KG018

A hallgatók nevében az állami légi járművezetői szakon végzett Albert Máté hallgató zászlós búcsúzott, akinek gyerekkori álma vált valóra azzal, hogy Szolnokon, a MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál helikoptervezetőként szolgál majd. Beszédében kiemelte, hogy nehéz évek állnak mind a katona, mind a civil hallgatók mögött. „A számtalan lemondás és nehézség, a döntések súlya megváltoztatott bennünket. Komolyabbak, felelősségteljesebbek és kitartóbbak lettünk” – mondta. A

honvedelem.hu-nak nyilatkozó, Maár Zsolt a Ludovikán huszártisztként végzett dédnagyapja nyomdokába lépett azzal, hogy az NKE hallgatója volt. A haza szolgálata számomra nagyon fontos – fogalmazott, a nemzetközi biztonság- és védelempolitikai alapképzésen megszerzett tudását pedig a külügyi tárcánál szeretné kamatoztatni, hazánkat nemzetközi szinten képviselni.

A legjobbaknak Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese elismeréseket adott át. „Kiváló tanulmányokért kitüntető címet” vehettek át a Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon 2024-ben tanulmányaikat kiváló eredménnyel befejező honvéd tisztjelöltek. A Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar katonai felsővezető szakirányú továbbképzési szak hallgatói közül, kiemelkedő tanulmányi eredménye elismeréséül Szabó Zsolt alezredes Kossuth Lajos forgópisztolyát vehette át.