Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz felderítő hajó „ellenőrzése” alatt zajlik a RIMPAC-2016

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2016. július 13. 20:50

Megérkezett a Hawaii-szigetek közelében lévő nemzetközi vizekre az orosz Csendes-óceáni Flotta felderítő hajója, a Pribaltika (SSV-80). A térségben június 30-án vette kezdetét a RIMPAC (Rim of the Pacific), amerikai vezetéssel zajló nemzetközi tengeri hadgyakorlat.

http://www.haborumuveszete.hu/minden-ami-uszik/orosz-felderito-hajo-ellenorzese-alatt-zajlik-a-rimpac-2016
1596016588

„A kémhajó jelenléte nem okoz problémát a gyakorlat menetében, mivel megtettünk minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy megvédjük a titkos adatokat", – nyilatkozta az USA Csendes-óceáni Flottájának szóvivője, Clint Ramsden hadnagy.

Huszonhét nemzet, 45 hadihajó, öt tengeralattjáró, több mint 200 repülőgép és 25.000 fő vesz részt az idei Rim of the Pacific gyakorlaton a Hawaii-szigetek és Dél-Kalifornia körzetében. A RIMPAC-2016 az 1971-ben lezajlott első gyakorlat óta 25. a sorban.

Az idei gyakorlaton Ausztrália, Brunei, Kanada, Chile, Kolumbia, Dánia, Franciaország, Németország, India, Indonézia, Olaszország, Japán, Malaysia, Mexikó, Hollandia, Új-Zéland, Norvégia, Kína, Peru, Dél-Korea, a Fülöp-szigetek, Szingapúr, Thaiföld, Tonga, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok erői vesznek részt.

A RIMPAC nemzetközi gyakorlaton Oroszország egyetlen alkalommal, 2012-ben vett részt.
Az orosz Csendes-óceáni Flotta kötelékébe tartozó SIGINT, azaz rádiós/elektronikai hírszerzés feladatkörű hajót, az SSV-80 Pribaltika-t 1984-ben építették a kalinyingrádi „Jantar" hajógyárban. A több mint 4 500 tonna vízkiszorítású kémhajó fedélzetén az elektronikus hírszerző berendezések, lehallgató rendszerek, hidroakusztikai állomás és műholdas kommunikációs rendszerek egyaránt megtalálhatóak.