Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

PAK-FA: jövőre hadrendben?

Szöveg: Trautmann Balázs (washingtoni tudósító) |  2015. június 18. 23:54

Meglepően optimista nyilatkozatot tett a párizsi légikiállításon az orosz United Aircraft repülőgépgyár elnöke, Jurij Szljuszar. A cégvezető szerint az orosz légierő már akár 2016 végén vagy 2017 elején átveheti és hadrendbe állíthatja az első, sorozatgyártott T-50 (PAK-FA) ötödik generációs vadászbombázó repülőgépeket.

A gép gyártója, a Szuhoj, eddig négy prototípust és két földi tesztpéldányt épített meg, s idén ehhez három újabb PAK-FA csatlakozik, így felgyorsul a berepülési program. Szljuszar szerint nincs semmilyen csúszás a programban, így ezek szerint a 2014 június 10-i hajtóműtűz sem okozott gondot.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott: még az idén aláírják a megállapodás Indiával, melynek értelmében a PAK-FA indiai változatának fejlesztése is elkezdődik.

Szintén 2015-re várja a 20 tonnás felszállótömegűre tervezett, közös indiai-orosz közepes szállítórepülőgép fejlesztési programjáról szóló szerződés véglegesítését és aláírását. A cél itt az indiai Antonov An-32-es turboprop repülőgépek lecserélése egy korszerű, sugárhajtású típusra – ez lenne az UAC és az indiai Hindustan Aeronautics (HAL) közös gépe, az Il-214.

1595995888
Címkékhaditechnika