Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Problémák a LIAONING hordozóval

Szöveg: Trautmann Balázs (washingtoni tudósító) |  2014. október 29. 17:48

A kínai haditengerészet büszkesége, a LIAONING hagyományos meghajtású repülőgép-hordozó saját, alaposan megkésett híradásuk szerint is komoly problémákkal küszködött a 2011-12-es tengeri próbautak során.

Természetesen az esemény időpontját nem nevezték meg, de annyit közöltek: a hordozó meghajtásához szükséges energiát fejlesztő gőzkazánok környékén robbant szét egy gőzt szállító vezeték vagy szelep. Nem kizárt az sem, hogy magában a kazánrendszerben vagy a magas nyomású, túlhevített gőzt szállító vezetékrendszerben történt a meghibásodás.

1595981459

A hiba következtében az 59 ezer tonnás vízkiszorítású hajó meghajtása leállt. Hivatalosan nincs áldozata a balesetnek, de ezt nyugati szakértők erős kétkedéssel fogadják. A kínai beszámoló szerint a tengerészek hősies munkájának köszönhetően a hajó hamarosan tovább folytathatta útját – igaz arról már nincs híradás, hány kazán maradt üzemképes a nyolcból és a négy hajócsavarból mennyi volt képes dolgozni.

A hajó nemrég elszenvedte első repülőgép-veszteségét. Augusztus 28-a környékén egy Shenyang J-15 hordozófedélzeti kétüléses vadászbombázó repülőgép (A Szuhojs Szu-33 kínai másolata) zuhant le. A két pilóta fel- és leszállási tesztrepüléseket hajtott végre, amikor szerencsétlenül jártak. A katasztrófában mindkét pilóta életét veszítette.

Címkékhaditechnika