Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szállítógépes jubileum a cseh légierőben

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2020. március 16. 20:30

Jubileumi ünnepséget rendeztek a cseh légierő Prága melletti Kbely légibázisán, a napokban. A CASA C295M típus üzemeltetésének 10. évfordulójáról emlékeztek meg.

1596077160

A cseh haderő jelenleg négy darabot üzemeltet a C295M típusból, de a flotta hamarosan bővülni fog, hiszen 2019-ben írták alá egy 103 millió dolláros szerződést további két C295MW beszerzéséről. A gépek várhatóan 2021 első felében érkeznek meg Csehországba. Az új gépek megvásárlása mellett további szerződést is aláírtak a meglévő négygépes flotta modernizációjáról.

A ceremónián – mások mellett – jelen volt a cseh légierő parancsnoka és az Airbus küldöttsége is. A védelmi minisztérium fegyverzeti és beszerzési részlegének képviselője, Lubor Koudelka elmondta: az An-26-osokat váltó C295-ösök érkezése igazi mérföldkő volt a haderőnem életében. Az elmúlt években a szállítógépek közel 16 ezer repült órát gyűjtöttek össze, több mint 57 ezer utast, illetve 1 500 tonna rakományt szállítottak, továbbá nemzetközi misszióban is részt vettek. A szükséges orvosi berendezések és kezelőegységek integrációjának köszönhetően a cseh légierő MEDEVAC feladatkörben is használja a gépeket.

1596077160

A 2009 tavaszán aláírt szerződést követően még abban az évben elkezdődött a cseh pilóták és műszakiak átképzése Spanyolországban, a C295-ösök egyik első cseh pilótája Milos Domin volt, ak szintén elismeréssel beszélt a típusról. 2010-ben mind a négy gép megérkezett Csehországba, de a C295-ös cseh karrierje nem indult zökkenőmentesen, hiszen a hadrendbe állítás előtti berepülések során kiderült, hogy a csehek tapasztalatai szerint a szállítógépek önvédelmi rendszere hibás. A cseh légierő akkor úgy döntött, hogy visszaküldi a gyártónak a C-295-ösöket, és ha a megadott határidőn belül nem kapják meg a javított gépeket, akkor felbontják a szerződést. A korábban megkötött szerződés felbontására végül nem került sor, a problémák kijavítását követően a C-295-ös lett a légierő szállítókapacitásának főszereplője.

Forrás: jetfly.hu