Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több mint kétmilliárd dolláros fegyvereladást hagytak jóvá Tajvannak

Szöveg: honvedelem. hu / MTI |  2019. július 10. 14:04

Az amerikai külügyminisztérium több mint kétmilliárd dolláros fegyvereladást hagyott jóvá Tajvannak július 8-án, hétfőn délután.

A tervezett fegyvercsomagban 108 darab M1A2T típusú Abrams harckocsi, 250 Stinger kézi légvédelmi rakéta és tartozékai szerepelnek. A Pentagon (védelmi minisztérium) közlése szerint az üzlet 2,2 milliárd dollár értékű. A fegyvereket Tajvan rendelte meg.

A kínai külügyminisztérium a múlt hónapban – amikor a lehetséges fegyverüzlet híre kiszivárgott – aggodalmait fejezte ki, és sürgette a washingtoni minisztériumot, hogy a kínai-amerikai kapcsolatok érdekében álljon el az eladástól. Az üzletkötés létrejöttéhez azonban még a kongresszus jóváhagyása szükséges.

A Pentagon hétfőn értesítette is a törvényhozást, jelezve, hogy a megrendelés bővülhet még gyalogsági gépfegyverekkel, lőszerekkel, Hercules típusú páncélozott műszaki mentő és nehézfegyverzet szállítására alkalmas más járművekkel.

Elemzők emlékeztettek arra, hogy az Egyesült Államoknak ugyan nincsenek hivatalos diplomáciai kapcsolatai Tajvannal, de Tajpej Washington legnagyobb fegyvervásárlója.