Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb sikeres teszteken van túl a KC-390-es

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2018. december 4. 21:38

Az Embraer közleménye szerint a KC-390 típusú, közepes katonai teherszállító repülőgép újabb sikeres teszteket (evakuálási és rakodási) teljesített november végén Brazíliában.

https://www.jetfly.hu/katonai-tipusok/ujabb-sikeres-teszteken-van-tul-a-kc-390-es
1599196952
Az első és hátsó ajtós vészelhagyási tesztek, továbbá a rakodási tesztek alapfeltételek a teljes műveleti képesség megszerzéséhez: a KC-390-es várhatóan 2019 utolsó negyedévében kapja meg a katonai típusjogosítást. A tesztek végrehajtásában szerepet vállalt a brazil légierő és a brazil hadsereg körülbelül 370 fővel.

Az ígéretes KC-390-es 2018 októberében kapta meg a típusengedélyt a brazil légügyi hatóságtól. Az Embraer szerint az első sorozatgyártott gépet 2019 első felében adják át Brazília légiereje számára. Az Aero Engines V2500 típusú hajtóművekkel szerelt KC-390-es többféle feladatkörben is bevethető, többek között teher és katonák szállítására, légi utántöltésre, erdőtüzek oltására továbbá kutató-mentő feladatokra is alkalmazható. Az Embraer szeretne betörni KC-390-es típusával az évtizedek óta a C-130 Hercules által dominált közepes kategóriájú szállító repülőgépek piacára: kedvező üzembentartási költségeivel és a légcsavaros riválisaival szemben nyújtott sebességkülönbségével komoly esélye lehet az említett szektorban.

A többfeladatú légi utántöltő és teherszállító KC-390-es fejlesztési programja 9 éve tart: májusig minden a tervek szerint haladt, de az első tesztpéldány túlfutása és megrongálódása több hónappal késleltette a teszteket, ráadásul közel 127 millió dolláros pluszköltséget eredményezett. A brazil légierő eddig 28 KC-390-est rendelt légiereje számára, a külföldi érdeklődőktől érkező szándéknyilatkozatok összesen 38 gépre vonatkoznak: Argentína, Chile és Portugália hat-hat darabot, Kolumbia 12 darabot, Csehország pedig két darabot vásárolna, továbbá a SkyTech cég szintén hat darabról írt alá szándéknyilatkozatot.