Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A limanovai csata dokumentumfilmes szemmel

Szöveg: honvedelem.hu/uni-nke.hu |  2017. március 7. 19:17

A magyar huszárok hősiességét állítja a középpontba az az első világháborús dokumentumfilm, amely személyes visszaemlékezések és szakértői vélemények alapján próbálja rekonstruálni az 1914-es limanovai csatát és az azt megelőző történéseket. A Halhatatlanok című, kis költségvetésből készült, de helyenként játékfilmes elemeket is tartalmazó alkotást a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen mutatták be az érdeklődőknek.

http://hhk.uni-nke.hu/hirek/2017/03/03/a-limanovai-csata-dokumentumfilmes-szemmel
1596028564

A „Nagy Háború" első évében az Osztrák-Magyar Monarchia csapatai a szerbeket ugyan visszaszorították, de északon az orosz betörés megállíthatatlannak tűnt. November végére el is érték a Kárpátokat, ami után az a veszély fenyegetett, hogy az oroszok Krakkónál áttörik az osztrák-magyar védelmet és elérik Magyarország területét is. Ez pedig valószínűleg Budapest elfoglalását és a Monarchia fegyverletételét jelentette volna. A magyarok számára is tragikus végkifejlet a többi között azért sem következett be, mert volt egy magyar huszárokból álló lovashadosztály, amely a túlerővel és az ellenség modernebb felszereléssel dacolva végig hősiesen küzdött a csatatéren és sikerült meghátrálásra kényszerítenie az ellenséget. Mindez fordulópontnak ígérkezett a háborúban: az orosz „gőzhenger" megállt, és az egész vonalon lassan visszaszorult. Ennek köszönhetően a Monarchia hadserege elegendő teret nyert, hogy fellélegezhessen és erőt gyűjtsön a további harcokhoz.

1596028565

A dicső győzelem emlékét a II. világháborút követő négy évtized próbálta teljesen elfeledtetni, így aztán kevesen ismerhették meg a magyar huszárok történetét. A rendszerváltást követően már több irodalmi és filmes alkotás is készült. Utóbbiak közül a legfrissebb a Zrínyi Katonai Filmstúdió 60 perces dokumentumfilmje, amely korabeli források, képek, helyszíni felvételek, katonai hagyományőrzőkkel megjelenített csatajelenetek és nem utolsósorban személyes visszaemlékezések révén állít emléket katonáink hősiességének. A film „főszereplője" idős Ujhegyi János, aki édesapja, a csatát túlélő Ujhegyi Béla reá hagyományozott történetei alapján világítja meg a háború emberi oldalát.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott filmbemutatót követő kerekasztal-beszélgetésen az alkotók mellett részt vettek a filmben közreműködő és megszólaló szakértők is. Prof. Dr. Csikány Tamás ezredes, az NKE oktatója, a beszélgetés moderátora elmondta, hogy a magyar hadtörténet dicső, de ellentmondásos eseményét dolgozza fel a film. Szerinte a limanovai csata a magyar katonai helytállás egy olyan példája, ami még az első világháború sok-sok hősies eseménye közül is kiemelkedik. „Ez egyfajta hattyúdala volt a magyar huszárságnak"- tette hozzá az ezredes.

1596028565

Pollmann Ferenc hadtörténész úgy látja, hogy a huszárok hősiessége a katonai vezetés hatalmas hibáit kompenzálta, hiszen egy kiváló haditervet sikerült a bukás szélére sodorniuk a parancsnokoknak. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadtörténeti Intézete kutatója szerint a magyar huszárok olyan harcra kényszerültek, amire egyáltalán nem voltak felkészülve, és a hadvezetés nem volt képes alkalmazkodni a modern követelményekhez, így nagyon sok magyar katona esett el a harctéren.

1596028565

„A limanovai csata évfordulója egészen 1945-ig nemzeti ünnepnek számított, de a ma élők közül már alig emlékeznek rá. Ezért is szerettük volna bemutatni ezt a hősies tettet"- mondta Bárány Krisztián. A film forgatókönyvírója, rendezője szerint az alkotás nemcsak egy hadtörténeti esemény bemutatása, hanem egyben két család története is. A huszárok között harcoló Ujhegyi Béla fia mellett ugyanis megszólal benne Muhr Ottmár ezredes, a huszárezred parancsnokának unokája is. A kerekasztal-beszélgetésen is részt vevő Muhr Albert elmondta, hogy a kommunizmus évtizedei alatt még otthon sem nagyon mertek beszélni a limanovai eseményekről, és édesapja is megszenvedte mindezt, hiszen agrármérnök-közgazdász végzettsége ellenére csak segédmunkásként dolgozhatott. Muhr Albert később Amerikában járva azonban megtapasztalhatta, hogy még ott is érdeklődnek a magyar huszárok iránt: teljesen ingyen végeztek el rajta egy csípőműtétet, amiért cserébe csak azt kérték, hogy adjon interjút egy helyi lapnak, amiben beszélt a huszárhagyományokról és nagyapjáról is.

„A film készítésének ötlete 2014-ben merült fel, amikor a csata 100 éves évfordulójára emlékeztek Limanovában" – mondta el Maruzs Roland alezredes. A film producere hozzátette, hogy a mintegy 20 millió forintból, a Honvédelmi Minisztérium támogatásával készült alkotást reményeik szerint szélesebb körben is megismerhetik az érdeklődők, hiszen hamarosan a köztévé is műsorára tűzi azt.

1596028565

Fotó: Szilágyi Dénes