Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Akitától Fukuokáig: a magyar nyelvterület legszebb táncai

Szöveg: Takács Vivien |  2016. január 25. 12:04

43 nap, 23 helyszín és közel 30 előadás – számokban így néz ki a Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd Táncszínház) japán turnéja, amelynek egyik célja a kulturális örökségünk szélesebb körben való terjesztése.

1596007586

A február elejétől március közepéig tartó másfél hónapos turné alatt a
táncosok három különböző műsorral kápráztatják el a szigetország
lakosságát. A programról Zsuráfszky Zoltánnal, a táncegyüttes művészeti
vezetőjével beszélgettünk. „Az egyik műsorunk a Kárpát-medence kincseiből összeállított folklórválogatás, amelyet az együttes hússzor fog előadni. A másik egy új koreográfiákból felállított két részes program, míg a harmadik műsorunk főként azoknak szól, akik jobban érdeklődnek a magyar tánckultúra iránt. Ebben a számban egy-egy tájegységet mutatunk be húsz-húsz perces blokkokban, így a közönség megismerheti a Dunántúl, a Szatmár, a Mezőség vagy éppen a Kalotaszeg táncanyagait"
– mondta.

1596007586

A Kossuth-díjas koreográfus hozzátette, hogy a táncbemutatók mellett iskolai találkozókra, workshopokra és tanítási lehetőségekre is alkalma lesz a Magyar Nemzeti Táncegyüttesnek. Mint megtudtuk, a kelet-ázsiai ország nagy érdeklődést mutat a tánckultúra iránt. „Annak ellenére, hogy a japán kultúra inkább a templomi táncokra, valamint a színházkultúrára a „nó"-ra (能) és a „butó"-ra (舞踏) fekteti a hangsúlyt, mégis a lakosság tíz százaléka táncol magyar néptáncot, spanyol táncot, szlovák táncot vagy például román néptáncot" – mondta a művészeti vezető.
Az együttest először 1999-ben hívták meg Japánba, és onnantól kezdve rendszeresen járnak ki a távol-keleti országba.

A stáb tizenhat pár táncossal és hat zenésszel indul útnak, hogy északtól délig beutazva a szigetországot, tánccal és zenével is képviseljék a magyar tánckultúrát.

1596007586

Fotó: Váradi Levente (Lumidance)