Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„És mi mégis repülünk!“

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. július 22. 11:08

A RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban Király Sándor pilóta hagyatékából „És mi mégis repülünk!“ címmel időszaki kiállítás nyílik, melyet július 22. és szeptember 30. között tekinthetnek meg az érdeklődők.

Reptar másolat

Király Sándor, Szolnok városához ezerszállal kötődött. Szülőföldje volt, iskoláit is itt végezte, majd a felnőtt éveit is itt töltötte.

Tizennégy éves korában emelkedett repülőgépen először Szolnok kék egére. Ettől a naptól a repülés lett élete nagy szerelme. A szolnoki sportrepülőtér vált a második otthonává. Tagja volt az 1946. november 14-én megalakult Szolnok Megyei Repülő Egyesületnek. Tevékenyen vett részt a város közéletében. Rendszeresen publikált Szolnok repüléstörténetéről. Szívügye volt a helyi repülés népszerűsítése.

1992 novemberében a Magyar Veterán Repülők Egyesület szolnoki szervezetének elnökévé választották. Elnöki tisztségét 1996 teléig látta el, romló egészségügyi állapotára való hivatkozással lemondott. Évtizedeken keresztül gyűjtötte, ápolta a repülőtér, az ott élő cimborák, pilóták emlékét, megőrizve azt, a repülés szerelmeseinek.

1986-ban megjelent az „Ötven év a Tisza fölött” című repüléstörténeti írása, melyben régi öregek emlékét adja tovább a jövő generációjának és öregbíti a város repüléstörténetét. Nagy tervei voltak. Még két repüléstörténeti könyv megírásába kezdett: „A szolnoki sportrepülés története 1935–1975” valamint „Magyar sasok Európa kék egén 1890–1945”. Betegsége miatt ezek nem kerültek befejezésre.

Király Sándor 2003. július 22-én csatlakozott az égi kötelékhez. Halálának 20. évfordulójának emlékére készült az időszaki kiállítás, amely szeptember 30-ig tekinthető meg a RepTárban. Kívánsága szerint az általa évtizedek alatt összegyűjtött emlékeket Ignácz Dávid és Ignácz Kristóf ajánlotta fel a RepTár részére.

IDOSZAKOS KIALLITAS plakát