Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Filmklub az Akadémián

Szöveg: honvedelem.hu |  2019. május 14. 8:01

A Filmklub az Akadémián elnevezésű rendezvénysorozat részeként a Magyar Tudományos Akadémián is bemutatják a Zrínyi Katonai Filmstúdió által készített, a Nagy Háború isonzói csatáiról szóló Tizenkét pokol című filmet május 15-én, szerdán. Az MTA dísztermében rendezett bemutató 17:30 órakor kezdődik.

A Zrínyi Katonai Filmstúdió Tizenkét pokol címmel dokumentumfilmet készített az első világháború délnyugati frontján dúlt tizenkét isonzói csatáról. A játékfilmes elemekkel, olasz, szlovén, osztrák, német és természetesen magyar katonai hagyományőrzők közreműködésével forgatott film aktualitását az adja, hogy 1917. október 24-én zajlott le a történelemben caporettói csodaként emlegetett áttörés. Két és fél év folyamatos, százezrek életébe került védekezés, majd hátrálás után az említett napon a monarchia csapatai a németek segítségével áttörték az olasz vonalakat, majd a Piave folyóig szorították vissza az akkori ellenséget.

A bemutatón vendégként részt vesz Balla Tibor alezredes, az MTA doktora, a film alapjául szolgáló történelmi tanulmány szerzője.  Pollmann Ferenc főtanácsos, az MTA doktora, a HM HIM Hadtörténeti Intézet kutatója. Wonke Rezső, a Katonai Filmstúdió vezetője, a film társrendezője. Zsalakó István, a HM Zrínyi  Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság kommunikációs ágazati főszerkesztője, a film forgatókönyvíró-rendezője. A rendezvény moderátora Katona Csaba történész (MTA BTK TTI) lesz.

1599202711