Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háború a mozikban – 2015-ben is

Szöveg: Szecsey István |  2014. december 27. 11:35

A katonai tematika megunhatatlan alapanyagot szolgáltat a filmgyártóknak, és ez alól nem lesz kivétel a 2015-es év sem. Hétvégi – szigorúan szubjektív – tízes listánkra most olyan filmeket válogattunk össze, amelyeket az új esztendőben láthatunk majd.

71

Nem az első, és valószínűleg nem is utolsó film készült el az 1971-es belfasti zavargásokról, amit most az elsőfilmes Yann Demange rendezésében mutatnak majd be. A 71-ben egy fiatal katona szemszögéből láthatjuk, hogy milyen lehetett a véres vasárnap zűrzavarában elszakadni a társaitól, és egyedül maradva csak a menekülésre összpontosítani.

Amerikai mesterlövész (American sniper)


Clin Eastwood legújabb, és valószínűleg a díj- és Oscar-szezon egyik leginkább várományos filmje az amerikai haditengerészet leghalálosabb mesterlövésze (négy misszió alatt 160 igazolt találattal), Chris Kyle igaz történetét meséli el. A korábban legtöbbször vígjátékokban látható Bradley Cooper főszereplésével készített mozi egy igazi háborús dráma, amely már az előzetesben is A bombák földjén hangulatát idézi. Nálunk februárban mutatják majd be.

Bitva za Sevastopol

A jelen kül- és biztonságpolitikai helyzetben elég különlegesnek ígérkezik a Szevasztopoli csata című ukrán alkotás, amit a tervek szerint jövőre egy mesterlövészből lett diplomata történetét mutatja majd be a második világháborúban. Az előzetes sokat ígér, ám a történetet látva csak tippelhetünk: orosz vagy ukrán propagandafilmmel lesz-e majd dolgunk?

The Water Diviner

Az első világháborús történetek a centenáriumi évforduló miatt idén nálunk is fontosak: elég csak a Hősök naptárára gondolnunk. Nincsenek ezzel máshogy az angolszász országok sem, ahol azonban a megemlékezések egész más szinten, és színvonalon történnek. Ennek egyik ékes példája az igazi sztárparádénak ígérkező The Water Diviner, amelyben a főszereplő Russell Crowe (aki a filmet rendezőként is jegyzi, és épp visszatérni látszik ausztrál gyökereihez) a Gallipoli ütközet után utazik Törökországba, hogy megkeresse elveszettnek hitt fiait.

Camp X-Ray

Az Alkonyat-filmet árnyékától szabadulni akaró Kristen Stewart végre megtalálhatta azt a szerepet, amiben színészi kvalitásai is látszanak: a filmben egy guantanamói fegyőrt alakít, aki egy igencsak különös kapcsolatot alakít ki az egyik elítélttel.

Rendíthetetlen (Unbroken)

Az Oscar-díjas Angelina Jolie a balkáni háború elég érdekesre sikeredett feldolgozása (A vér és méz földjén) után egy második világháborús történetet választott, és Louis Zamperini, egy japán hadifogságba esett olimpiai futó kálváriáját meséli el. Zamperini társaival túlélt egy repülőgép szerencsétlenséget, majd közel 50 napon át sodródott egy tutajon az óceánon, mielőtt a japán hadsereg embertelen fogolytáborúba került volna. A könnyek garantáltak: a film már közzétett betétdalát a Coldplay jegyzi.


Kirimli

Inkább propaganda, mint történelmi, de egyben igencsak érdekes filmnek ígérkezik a török Burak Arlıel „Kirimli", azaz A krími című filmje. A történet a Krím-félszigeten játszódik a második világháborúban, ahol a főszereplő előbb a szovjet hadsereg oldalán küzd a németek, majd a németek oldalán a szovjet megszállók ellen – végeredményben a cél csak a független Krím megteremtése lenne számára. A végső kérdés, mint mostanában több más alkotásnál is a kollaboránsok körül forog: meddig lehet elmenni, és eladni magunkat a szentnek gondolt cél érdekében?


Fort Bliss

Afganisztán, és a hazatérés problematikája körül forog Claudia Myers filmje, amelyben a főszereplő katonaorvos anya a misszióból megérkezve próbál újra visszatérni családja, és fia életébe – több-kevesebb sikerrel. A film érdekessége, hogy több kisebb szerepet igazi katonák játszanak benne, és az alkotók bevallása szerint igazán odafigyeltek arra, hogy minden apróbb részlet hiteles legyen.

Testament Of Youth

Az első világháborús otthonok angolszász mindennapjait idézi Vera Brittain önéletírása, amelyből most film is készült. A háborús hétköznapokat, az otthon maradottak kilátástalanságát és problémáit egy nő szemszögéből láthatjuk majd – feltéve, ha hozzánk is eljut a mozikba.

Miasto 44 (A város 44)

Végül, de nem utolsósorban az elmúlt évek egyik legjobban várt és egyben legnagyobb lengyel filmje került a listánkra, amely az 1944-es varsói felkelést mutatja be egy szerelmi történet árnyékában. A filmet az idei, 70. évfordulóra készítették és mutatták be, és az alkotók szándéka szerint „nem egy történelmi dokumentumfilmet készítettek, hanem egy filmet a szerelemről, a fiatalokról és a küzdelemről."

(Korábbi Top 10-es cikkeink ide kattintva olvashatóak.)

Címkékfilmkritika