Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyugtalanság Nicaraguában a csatorna miatt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. december 27. 12:28

Heves összetűzésekbe torkolltak a hatóságok és a tüntetők között a Panama-csatorna riválisának szánt nicaraguai csatorna építése miatti demonstrációk, december 26-ai hírügynökségi jelentések szerint sok embert őrizetbe vettek, legalább 21-en megsérültek, köztük a biztonsági erők 15 tagja.

A hatóságok ugyanakkor határozottan cáfolták aktivisták arról szóló beszámolóit, hogy a négy ember meghalt. „Senki sem vesztette életét" – szögezte le a közép-amerikai ország Río San Juan nevű tartományának rendőrfőnöke.

A tüntetők felgyújtottak egy rendőrőrsöt és lőfegyverekkel, valamint bozótvágó késekkel támadtak a biztonsági erőkre, amelyek könnygázzal és gumilövedékkel válaszoltak. Harminchárom aktivistát őrizetbe vettek.

A csatorna megépítése elleni tiltakozásul mintegy 300 demonstráló szerdán lezárt egy országutat El Tule település közelében és azzal fenyegetőzött, hogy felgyújt egy olajszállító kamiont.

Leopoldo José Brenes nicaraguai bíboros a tüntetőket és a hatóságokat is arra szólította fel, hogy tanúsítsanak önmérsékletet. „Az erőszak csak még több erőszakot szül" – mondta karácsonyi szentbeszédében a La Prensa című újság jelentése szerint. Managua bíborosa, Silvio José Báez ezzel szemben a pártokat tette felelőssé. „Elég a földművesek elnyomásából, szabadságot az őrizetbe vetteknek" – írta a Twitter közösségi portálon.

A Csendes-óceánt a Karib-tengerrel összekötő csatorna építése hétfőn kezdődött meg. A tervek szerint előreláthatólag 50 milliárd dollárból 2020-ra elkészülő csatorna 278 kilométer lesz, több mint háromszor olyan hosszú, mint a panamai. Az építkezés 50 ezer embernek ad majd munkát a következő öt évben. Nicaragua a csatorna megépítésétől azt várja, hogy Közép-Amerika leggazdagabb országává válik.

A projekt műszaki, pénzügyi és környezeti megvalósíthatósági tanulmányai nem nyilvánosak.

Az építkezés ellen több ezer, a csatorna végleges nyomvonalán élő farmer és őslakos tüntetett már az utóbbi hónapokban.