Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvédelmi vándorkiállítás nyílt Bélapátfalván

Szöveg: Fábián György |  2017. február 4. 15:52

A Heves Megyei Védelmi Bizottság gondozásában január 27-én Bélapátfalván, a Gesztenyés Kiállítóházban megnyílt az Isten után legszebb és legszentebb név a honvéd nevezet! elnevezésű, a Magyar Honvédség fennállásának 169. évfordulójának tiszteletére összeállított honvédelmi vándorkiállítás.

1596027072

A hároméves múltra visszatekintő vándorkiállítás bélapátfalvai megnyitójának vendégeit Deli Liliána, a Bélapátfalvai Helyi Védelmi Bizottság elnöke köszöntötte. Kiemelte: hadtörténelmünk ismerete a hazaszeretet kialakulásának egyik alappillére, a hazafiság és a hazaszeretet előfeltétele, amelynek elsősorban gyermek- és fiatalkorban van kiemelt jelentősége, megalapozván a felnőttkori érzelmeket, kötelességtudatot. A honvédelem olyan össztársadalmi feladat, amelyben mindenkinek felelőssége és feladata van. Ennek teljesüléséhez nélkülözhetetlen a Magyar Honvédség ismerete, a hivatásos, szerződéses és önkéntes tartalékos állomány tevékenységének, hazai és nemzetközi szerepvállalásának bemutatása.

1596027072

A tárlat szakmai megnyitóján ifjabb Herman István hadtörténész arról beszélt, hogy miért is van szükség az ilyen típusú kiállításokra és miért fontos, hogy a hétköznapi emberek is megismerjék a honvédség napi munkáját, komplex tevékenységét. Kiemelte, hogy a Magyar Honvédség története összeforrt a magyar nép történetével. Ezt a földet, ahol élünk vérrel szereztük és vérrel is kellett folyamatosan megvédenünk – fogalmazott szakmai megnyitójában a hadtörténész.

A megyében immár kilencedik alkalommal megnyitásra kerülő kiállítás március 15-ig ingyenesen látogatható. A kiállításhoz kötődő kezdeményezés, hogy rendhagyó történelemórák keretében, szervezett formában a járási iskolák feldolgozzák az itt megszerzett információkat.

1596027072