Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai emlékek a Balaton partján (2. rész)

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2020. április 24. 18:37

Mivel a rendkívüli járványhelyzet miatt turistaként nem látogathatunk el fizikai valónkban a Balaton környékére, tegyünk legalább képzeletben virtuális, katonás körsétát, szemrevételezve a „magyar tenger” katonai emlékeit. Második rész.

1596078466

Ugyan a történelemtudomány szerint Európa (is) időszámításunk után 476-ban lépett át a középkorba, mi most hagyjuk csendesen szétomlani a Nyugatrómai Birodalmat. Átlépve az utána következő zavaros évszázadokon, kalandozzunk előre az időben egészen 895 őszéig. Ekkor szeretett Balatonunk környékén, az egykori Pannóniában már csak romok emlékeztetnek a római gazdagság és műveltség jelenlétére, viszont a keresztény-frank kultúra még nemigen szökkent szárba. Adyval szólva „Verecke híres útján" ekkor jelennek meg a honfoglaló magyarok („nyilaitól ments meg Uram minket"), és hadászati szemmel nézve talán túlságosan gyors tempóban elkezdik elfoglalni a Kárpát-medencét. A mai Buda várában húsz napon át mulatnak az addigi győzelmek örömére, majd Árpád – Anonymus leírása szerint – Öcsöböt és Ősét küldi Veszprém, valamint a Balaton-vidékének meghódítására. A régió azonban teljesen csak 900-ban került őseink birtokába – s jelenlétüknek az utókor több emléket is állított a „magyar tenger" partján.

A vonatkozó legenda – és bizonyos elképzelések – szerint Balatonlelle egyenesen Lehel (Lél) vezérről kapta a nevét. Árpád egyik kedvenc hadvezére egyrészt állítólag maga is fürdött a Balatonban, másrészt a Lelle közeli Kishegy környékén leszámolt egy meglehetősen vad és barbár rablóhordával. A helyi falu hálából pedig felvette a nevét.

1596078465

A közismert rockopera miatt országhatárainkon túl is ismertté vált Koppány vezér a mai Somogy-megye uraként szállt síkra saját vallásáért. Emlékét Somogyváron az erdő közepén található, két faragott faoszlop közötti tarsolylemez őrzi. Az egyik oszlopon a csodaszarvas szimbólumát láthatjuk, hátoldalán Enéh és Emese nevével. A másikra a turulmadár mellett ősapáink neveit faragták. A tarsolylemez hátulján pedig felfedezhetjük az Árpádok családfáját. Koppány sorsát tovább követve eljuthatunk Balatonföldvár környékére – itt lelhetünk rá azokra a dombokra, ahol a vezért eltemették. A Kupa-Koppány vezér emlékpark, másnéven a szkíta Golgota, kilenc stációjával voltaképpen a teljes honfoglalásnak, és az ősmagyarságnak állít emléket. Többek között Hunor és Magor, Attila, Csaba királyfi, és Koppány vezér fából faragott szobra mellett egy ősmagyar táltos-faragvánnyal is találkozhatunk. Érdekesség, hogy a helyiek gyógyító erőt tulajdonítanak a helynek, melynek bizony panorámája is lenyűgöző. (folytatjuk)

1596078466
1596078467