Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Még egy mondat…

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. november 2. 13:15

Észak-amerikai és kanadai turnén vett részt a Magyar Nemzeti Táncegyüttes (Honvéd Együttes) októberben. A tízalkalmas előadássorozattal a táncosok az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója előtt tisztelegtek.

1596022521

A közel kéthetes turnén a táncosok felléptek Torontóban, New Brunswickban, a buffalói, az ohiói, a chicagói, a detroiti, a pittsburghi, a washingtoni és a New York-i közönség előtt, de tartottak egy néhány perces bemutatót a New York-i Times Square egyik zebráján is.
Az előadás első részében a megjelentek az 1956-os forradalomhoz köthető kortárs és tematikus koreográfiákat láthattak, míg az est második felében a Kárpát-medence autentikus néptánca és népzenéje kápráztatta el a nagyérdeműt.

Zsuráfszky Zoltán, a darab rendezője és koreográfusa harminc évvel ezelőtt Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról – Spirit of Hungary – című versére táncolt. E vers kezdősora volt egyben a darab címadója is.
Az előadás tisztelettel adózik a forradalom és azok előtt, akik elhagyni kényszerültek hazájukat egy boldogabb, biztonságosabb élet reményében.

A turné során az együttes 4600 kilométert utazott, több mint 4000 ember látta előadásukat.

1596022521


Fotó: lumidance, Kanyó Béla