Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Mi a közönségnek játszunk!”

Szöveg: Takács Vivien |  2016. április 7. 6:52

A katonazenekarok elmúlt évi sikereiről, illetve a 2016-os programokról, tervekről beszélgettünk Csizmadia Zsolt ezredessel, a Magyar Honvédség főkarmesterével.

1596011449

Az elmúlt esztendő eseményeit összegezve Csizmadia ezredes elmondta: 2015 rendkívül termékeny, fesztiválokban bővelkedő év volt a katonazenekarok számára. Elsőként a regionális fesztiválokat emelte ki, majd megemlítette a XIX. Nemzetközi Katona-zenekari Fesztivált, amely 2015-ben hatalmas sikert aratott Debrecenben.

A tavalyi évben sem maradtak el a már hagyományosnak számító fővárosi térzenék, amelyekkel a szokásos helyszíneken (Szent István tér, Vörösmarty tér) szórakoztatta a közönséget a központi zenekar. Megtudtuk: idén a térzene a Margitszigetre is eljut, ugyanis április 24-én a zenélő kút mellett a katonazenészek is fellépnek. Áprilistól szeptemberig pedig a szentendrei közönség sem marad katonazene nélkül, hiszen a helyi helyőrségi zenekar ad majd rendszeresen térzenét.

1596011449

Az idei programokról szólva a főkarmester elmondta azt is, hogy a nyár elejétől a Kossuth téren, Tisza István szobornál lesznek még hétvégi térzenék, amelyeken csak és kizárólag a vidéki helyőrségi zenekarok lépnek majd fel, ezzel őket is bevonják a fővárosi rendezvényekbe. Mindemellett a regionális katona-zenekari fesztiválok sem maradnak el: a legelsőt Tatán rendezik meg májusban.

Az idei programok közül a Magyar Honvédség főkarmestere kiemelte a Honvédelmi Minisztérium központi rendezvényeit és a Stefánia Palota − Honvéd Kulturális Központban megrendezendő adventi koncertet. Elmondta azt is, hogy októberben a  két budapesti zenekar – a központi zenekar, valamint az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Budapest Helyőrség Zenekara – egy közös koncertet tervez a Stefánia Palotában, sőt, ha minden a terveik szerint alakul, akkor ezt a koncertet a MÜPÁ-ban, illetve a  Liszt Ferenc Zeneakadémián is meghallgathatja a közönség.

1596011449

Csizmadia Zsolt ezredes elárulta: a központi zenekar tervei között idén is szerepelnek külföldi fellépések: Belgiumba, illetve Lengyelországba is készülnek a szezonban.

A Magyar Honvédség főkarmestere hangsúlyozta: szeretné, ha minél többen részt vennének a katonazenekarok fellépésein, hiszen az a céljuk, hogy népszerűsítsék a Magyar Honvédséget.

Fotó: archív