Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szerdai mozi: Bőrnyakúak

Szöveg: Révész Béla |  2016. március 23. 16:04

Mit tesz a tengerészgyalogos, ha beígérik neki a háborút, de az csak nem akar elkezdődni, amikor pedig mégis, akkor sem ő a főszereplője? Sam Mendes rendező az unalomtól a becsavarodásig témájáról forgatott lassan döcögő filmet.

A Bőrnyakúak a klasszikus, közhelyes módon indít. Egy csapatnyi újonc 1991-ben megkezdi kiképzését a tengerészgyalogosoknál, felvonultatva az összes létező klisés kelléket, ami ilyenkor illik, az üvöltöző kiképző őrmestertől a búsan maga elé bámuló, „kellett ez nekem?" tekintetű közlegényig. Aztán hirtelen jön a hír: Irak lerohanta Kuvaitot, az USA pedig jó barátként csapatokat küld a térségbe. Innentől kezdve negyed óránként látunk feliratokat az oda vezényelt katonák számáról, valamint arról, hány napja vannak hőseink a sivatagban. Mást azonban nem nagyon.

1596010835

A kezdeti lelkesedést ugyanis pár hét elteltével felváltja az unalom, majd a kétségbeesés. Katonáink mintegy kétszáz napot töltenek el úgy a misszióban, hogy nem csinálnak semmit, de az égvilágon semmit. Amikor a CNN kimegy a helyszínre forgatni, s felteszik nekik a kérdést, hogy félnek-e, zavartan néznek a kamerába. Ellenséget még mutatóba se láttak, ellenben naponta futkorásznak a pokli forróságban vegyvédelmi felszerelésben. A monotonitást maximum az töri meg, amikor a táborban felállított szégyenfalra egy-egy újabb hűtlen barátnő, vagy válási szándékát üzenetben közlő feleség fényképe kerül fel. Amikor végre parancsot kapnak az iraki határ átlépésére, már csak egy maroknyi fásult, kiábrándult katona indul útnak, akikben még halványan él a remény, hogy a háború olyasmi, amit a filmekben is láttak. (Apropó: a Bőrnyakúak egy rakás film előtt tiszteleg. A parancs érkezése előtt az Apokalipszis most híres helikoptertámadásos jelenetét nézik, az egyik katonának pedig felesége küldi el videón a Szarvasvadászt, más kérdés, hogy a főcím után mindenki tanúja lehet, ahogyan az asszony sajátosan tudatja férjével, mennyire nem szereti már.)

1596010835

Csalódniuk kell: a háború úgy ér véget számukra, hogy egyetlen lövést sem adnak le. A légierő mindenhol megelőzi őket, s hiába ácsingóznak a csata után, ez senkinek nem adatik meg. A film egyik legjobban sikerült jelenete, amikor két hősünk egy dombra felkapaszkodva vadállati üvöltést hall, s meg vannak győződve róla, hogy a domb mögött az irakiak kegyetlenkednek éppen, de amikor támadásra indulnak, csak saját félmeztelen bajtársaikat pillantják meg, amint részegen táncolnak egy máglya körül, ünnepelve a hazautazást.

1596010835

A film mindössze témájában újít, s Sam Mendes van annyira okos rendező, hogy tudja, meg kell bolondítani egy csipetnyit a látványt ahhoz, hogy valami megragadjon a néző emlékezetében. Éppen ezért rövid epizódokban villantja fel az abszurdot az eleve abszurdban. Az égő olajkutak apokaliptikus látványa, a latrinák tartalmát égető közlegény, az álmában sivatagi homokot hányó katona, a karácsonykor egy felgyulladt virslitől (!!!) tűzijátékként berobbanó helyzetjelző rakéták vagy a gázálarcban focizás a sivatag közepén olyan jelenetekkel tűzdelik meg az egyébként meglehetősen vontatott filmet, amelyektől minden igyekezetünk ellenére sem álmosodunk el.

1596010835

Külön öröm, hogy hazánkfiát is üdvözölhetjük az amerikai katonák között. A csapat tagja Fenyő Iván is, akinek alaposan megvágták ugyan egyébként sem hosszú jeleneteit, de ne legyünk telhetetlenek, az érdem az érdem, amit nem lehet elvenni tőle. A forgalmazók már nem örülhettek ennyire a ropogós bevételnek, s ez a tény borítékolható volt. Az amerikai közönség hősökhöz szokott mozis agya nem nagyon tudott mit kezdeni látottakkal. Hiába a film utolsó monológjának (bosszantóan buta) erkölcsi és hősi üzenete, az akció teljes hiánya vontatottá, lassúvá és gyakorlatilag tartalom nélkülivé tette a Bőrnyakúakat. A fentebb említett színes jelenetek miatt mégis nézhető és vállalható film, bár a játékidő lehetett volna rövidebb. Két órán keresztül még az unalom is unalmassá válik.

1596010836
Bőrnyakúak (Jarhead) – 2005

Gyártó: Universal Pictures

Rendező: Sam Mendes

Forgatókönyvíró: William Broyles Jr.

Operatőr: Roger Deakins

Zene: Thomas Newman

Vágó: Walter Murch

Szereplők: Jake Gyllenhaal, Peter Sarsgaard, Jamie Foxx, Chris Cooper, Fenyő Iván

Filmpremier: 2005. október 27. (USA)
Magyarországi bemutató: 2006. január 5.

(További filmkritikáinkat ide kattintva olvashatják el.)
Címkékfilmkritika