Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tíz film, amit meg kell néznünk 2017-ben

Szöveg: Révész Béla |  2016. december 3. 9:33

Idén év végén sem maradhat el filmváró írásunk. A 2017-es bemutatókból mazsoláztunk ki tíz olyat, amit semmiképpen sem szeretnénk kihagyni.

Dunkirk

1596024062

Az év legnagyobb háborús témájú durranása minden bizonnyal Christopher Nolan Dunkirk című filmje lesz. Az 1940 májusában a tengerpartról kimentett szövetséges haderő drámája valóban kiabált egy modern megfilmesítés után, Nolan pedig van annyira profi, hogy biztos kézzel elkerülje a sablonbuktatókat. Ha sikerült markáns rendezői filmet csinálnia (és miért ne sikerülne?), a nyár egyik sikerfilmjét, egyben egy azonnal klasszikussá váló darabot szállíthat a nézőknek.

Az Ön böngészője nem jeleníti meg a beágyazott
tartalmat…


Darkest Hour

1596024063

Várhatóan egy év múlva mutatják be a mozik Joe Wright új filmjét, a Darkest Hourt. Gary Oldman ezúttal Churchill bőrébe bújik, s hogy ez külsőleg mennyire sikerült, azt a hivatalos fotó máris igazolja. A Darkest Hour Winston Churchill miniszterelnöksége elején játszódik, abban az időszakban, amikor a britek még mindig látnak némi reményt a totális háború megúszására. Aztán színre lépett az az ember, aki elég világossá tette népének, mire számíthatnak: „Nem ígérhetek mást, csak vért, erőfeszítést, verítéket és könnyeket!" – mondta, és igaza lett. Gary Oldman mellett többek között John Hurt, Ben Mendelsohn és Kristin Scott Thomas is a szereplőgárdát erősíti, így máris egy bivalyerős alkotást borítékolunk.

Redeployment

1596024063

Judd Apatow vígjátékokban utazik, így új filmjében is a dráma ötvözését ígéri a vígjátéki elemekkel. A Redeployment a Phil Klay történeteit tartalmazó könyvből készül, és az iraki, illetve afganisztáni missziót megjárt katonák történetét mutatja be különleges szűrőn keresztül. Apatow munkássága és személye elég megosztó, vannak, akik istenítik, mások szerint csak egy túlértékelt dilettáns. Mi is vegyes érzelmekkel várjuk a filmet. Vagy bejön a merész húzás, vagy az év bukását hozza össze a stáb.

Sivatagi madarak

1596024063

Jelenleg az utómunkálatok szakaszában jár Alexander Moors filmje, a Sivatagi madarak (The Yellow Birds), amit Kevin Powers iraki veterán azonos című visszaemlékezéseiből forgattak. A történet egy őrmester és egy közlegény barátságáról szól, akik az iraki pokolban próbálnak meg életben maradni. Bartle őrmester ráadásul megígérte barátja anyjának, hogy épségben hazaviszi. Arra csak a kint tomboló brutalitás közepén döbben rá, mennyire felelőtlen ígéretet tett. A Sivatagi madarak kiváló filmnek ígérkezik, főszerepben Jennifer Aniston, Jack Huston, Alden Ehrenreich és Tye Sheridan.

Menedék

1596024063

A The Zookeeper’s Wife (Menedék) megtörtént eseményekre épül. A varsói állatkert igazgatója és felesége a harmincas évek végén mintegy háromszáz zsidót mentett meg a haláltól azzal, hogy az intézmény területén bújtatta őket. Nem várunk egy újabb Schindler listáját, de várhatóan egy nagyon erős, érzelmileg csúcsra járatott filmet kapunk. A címszereplőt A bin Laden-hajszából jól ismert Jessica Chastain alakítja.

Az Ön böngészője nem jeleníti meg a beágyazott
tartalmat…


Pegasus Bridge

1596024064

A normandiai partraszállás egyik stratégiai fontosságú része volt az első ejtőernyős támadás megindítása, amely két híd elfoglalását tűzte ki célul 1944. június 5-6-án. Ezek egyike volt a Pegasus híd. 181 szövetséges katona vett részt a két műveletben. A történetet már ilyen-olyan módon feldolgozták néhány filmben, de a sztoriban van annyi, hogy 2016-ban is megpróbálkozzanak egy látványos adaptációval. A filmet Lance Nielsen rendezi, főbb szerepekben Jason Flemyng, Danny Webb és Marc Zammit látható.

    
HHhH

1596024064

A furcsa cím a Himmlers Hirn heisst Heydrich, azaz Himmler agyát Heydrichnek hívják poénmondat rövidítése, a téma azonban koránt sem vicces. A Prágában és Budapesten forgatott film a híres, Jozef Gabcik és Jan Kubis által elkövetett 1942-es Heydrich-merényletet dolgozza fel, főszerepben a Rendíthetetlenből is ismert Jack O’Connell-lel, továbbá Jason Clarke-kal és Jack Reynorral. Nem igazán érthető, miért repültek rá mostanában ennyire a témára filmes berkekben, de maga a sztori valóban megér pár próbálkozást. Meglátjuk, ebből a verzióból mi sül ki.

Viking

1596024064

Az oroszok az utóbbi pár évben lazán felvették a versenyt a hollywoodi látványtengerrel, s általában a szirupba mártott patriotizmust is jobban, ügyesebben adagolják tengerentúli kollégáiknál. A Viking a középkorba kalauzolja el a nézőt, és a grandiózusnak ígért film előzetesét nézve csak reménykedünk, hogy a hazai forgalmazók látnak majd a dologban fantáziát. Mert tél lesz és csend és hó és halál.

Az Ön böngészője nem jeleníti meg a beágyazott
tartalmat…


Billy Lynn hosszú félidei sétája

1596024064

A filmet novemberben már bemutatták, hozzánk talán a jövő esztendő januárjában-februárjában jut el. A történet szerint az iraki háború egyik véres ütközetét át- és túlélt csapat tagjait hirtelen hazaszállítják, hogy propagandacélokra használják őket, majd – miután megtették kötelességüket – egyből vissza is akarják zavarni őket a frontra. Ang Lee (Pi élete) alkotását máris díjesőre esélyesnek tartják, a színészi gárdára pillantva (Vin Diesel, Kristen Stewart, Garrett Hedlund, Steve Martin, Chris Tucker) pedig mi is nagy reményeket táplálunk a mozival kapcsolatban.

Az Ön böngészője nem jeleníti meg a beágyazott
tartalmat…


Star Wars 8.

1596024065

Kihagyhatatlan a listáról. A hetedik epizód végre visszakanyarodott ahhoz az irányhoz, amely több nemzedéket is megfertőzött az SW-lázzal, s ami miatt könnyes szemmel ültünk a moziban. Nagy valószínűséggel az alkotók most sem fognak hibázni. magunk részéről tűkön ülve várjuk, hogy kiderüljön, ki valójában Rey, mihez kezd Luke az ifjú tanítvánnyal (és saját depressziójával), és persze hogy felnő-e végre az idegbeteg, hormontúltengéses kamaszként viselkedő Kylo a nagypapa hírnevéhez. Ha igen, máris kilóra megvett bennünket. A 2017-es év legjobban várt mozija, kár, hogy egy decemberi bemutatót centizünk.


(Korábbi Top 10-es összeállításainkat ide kattintva olvashatják!)

Címkékfilmkritika