Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új dalok a 21. század hadikrónikásaitól

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2019. január 20. 13:02

Megkezdte a munkát új nagylemezén a Sabaton, amely még idén megjelenik. A háborús témákban utazó zenekar ugyanakkor 2019-ben előreláthatóan nem jut el Magyarországra.

1599198278
Legutóbb 2016-ban, The Last Stand címmel adott ki stúdióalbumot a svéd Sabaton. Európa egyik legnépszerűbb heavy metal csapata most megkezdte a munkát a folytatáson, és mivel a csapat a fesztiválszezonban már aktívan koncertezik, a lemez még idén megjelenik. Egyelőre még nem tudni, ezúttal milyen történelmi koncepcióra fűzik majd fel az új dalokat, de az alapvető tematika bizonyosan most sem változik majd. A Sabaton ugyanis egy igen egyszerű ötletre húzott fel sok irányba bővíthető, dizájn- és látványelemekkel is bőven megtámogatható imázst: összes szövegüket katonai témák ihlették, és az utóbbi években már tudatosan kérik a rajongókat is, hogy bombázzák őket érdekes ötletekkel, sztorikkal, hátha előbb-utóbb dalt tudnak kovácsolni valamelyikből.

1599198279
A zenekar dalai kezdetben elsősorban a 20. század háborúit járták körbe, főleg a két világháborút, illetve az olyan konfliktusokat, mint Vietnam, Irak, a Falkland-szigetek vagy a balkáni harcok. Később ezen a téren is rugalmasabbak lettek, és tágítottak a horizonton: a legmesszebbre a 2012-es Carolus Rex albumon merészkedtek, amely a harmincéves háborút, illetve II. Gusztáv Adolf és XII. Károly királyok tevékenységét vette górcső alá, és – a tematikához illeszkedő módon – svéd nyelven is megjelent. A szövegíró-énekes, Joakim Brodén többször is megemlítette már interjúiban: magyar vonatkozású történet is felmerült már náluk többször, eddig egyszerűen csak idejük nem volt még alaposabban belemélyedni és kidolgozni valamelyiket ezek közül. Talán majd most lesz rá alkalom…

A zenekar számos alkalommal koncertezett már Magyarországon, de idén – jelen állás szerint – nem jönnek hozzánk. Így aki meg szeretné nézni őket, hazánkhoz legközelebb a mostani állás szerint június 13-án, a nickelsdorfi NovaRock Fesztiválon találkozhat velük.