Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Eddig nem látott fotók a dachaui koncentrációs tábor felszabadításáról

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. március 31. 11:41

Eddig nem látott fotók kerültek fel a világhálóra a második világháborús dachaui haláltábor felszabadításáról. Az eddig ismeretlen képek a Vintage Everyday nevű honlapon jelentek meg, de szakértő segítségére volt szükség ahhoz, hogy meg tudják állapítani, hol és mikor készültek a felvételek.

1595951733

Kutatások végül arra engedtek következtetni, hogy a fotókon a szövetségesek által 1945. április 29-én felszabadított koncentrációs tábor rabjai – élők és holtak – láthatók. A rabruhát viselő férfiak zavarodottnak, kimerültnek, kiszolgáltatottnak látszanak a felvételeken, ünnepelni sem tudták a szövetségesek érkezését – írta a The Daily Mail című brit lap.

„A foglyok elég nyugodtnak tűnnek és szabadon mozognak. Francia és jugoszláv zászlók látszanak, az pedig elég valószínűtlen, hogy a nácik más országok lobogóit tűzték volna ki a táborban. A férfiak közül néhányan vörös csillagos sapkát viselnek, ami arra utal, hogy oroszok. A lengyeleknek piros-fehér kitűzőjük volt. Összességében a felvételek eléggé hasonlítanak azokhoz, amelyeket az amerikai katonák készítettek a tábor felszabadításakor" – idézett a lap a szakértői véleményből.

A München közelében fekvő dachaui volt az első állandó tábor, amelyet a náci Németország létrehozott és ez a tábor volt az első olyan hely a náci Németországban, ahol a parancsnoknak önálló ítélkezési joga volt, minden külső jogi felügyelet nélkül.

1933 márciusában alakították ki, mindössze két hónappal azután, hogy Adolf Hitler kancellár lett. Politikai foglyoknak szánták – elsősorban nem megsemmisítő tábor volt, mint Auschwitz, Treblinka vagy Sobibor -, az 1933-as év végére már hozzávetőleg 4800-an raboskodtak ott, legtöbbjük kommunista, szociáldemokrata és szakszervezetis volt. Később a zsidók mellett homoszexuálisokat, Jehova tanúit, romákat és bűnözőket is vittek oda. A tábort 1945 áprilisáig több mint kétszázezren járták meg, az ott megölt rabok számát 41 500-ra becsülik.

1595951733