Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A filmvászon veteránjai

1. rész

Szöveg: Faragó Fanny |  2021. február 27. 13:48

Számos hollywoodi sztár szolgált a hadseregben, a légierőnél vagy a haditengerészetnél mielőtt befutott volna színészként. Közülük többen később olyan filmekben is szerepeltek, melyek az általuk személyesen is átélt eseményeken alapultak. Akadtak olyanok is, akiket elragadott a fegyveres konfliktus – Leslie Howard, az Elfújta a szél című amerikai alkotás egyik főszereplője Hollywood talán leghíresebb háborús halottja.

leslie-biog

Clark Gable

A szívtipró színművészről feltételezhető, hogy a halált keresve indult háborúba. Az Elfújta a szél, a Mogambo, valamint a  Kallódó emberek sztárjának hőn szeretett felesége, Carole Lombard egy háborús kötvényeket árusító körúton vesztette életét egy repülőgépszerencsétlenségben. Tragikus halálát követően jelentkezett az ikonikus férfiszínész a légierőhöz, 1942-ben. Eleinte az volt a feladata, hogy kidolgozza a hadsereg toborzófilmjét. Nem sokkal ezután Angliába vezényelték, itt töltötte a háború nagy részét. Mivel nem volt képzett pilóta, egy B-17-es fedélzeti lövészeként szolgált, ami az egyik legveszélyesebb beosztás egy bombázógépen. Bizonyos feltételezések szerint Adolf Hitler vérdíjat tűzött ki a fejére, de mivel a háború előtt német származása miatt a kedvenc színésze volt, élve akarta elfogatni. Sokak szerint Gable beosztása valójában csak egy kitalált reklám volt számára, ami viszont biztos: tényleg repült éles bevetéseken és meg is kapta a szolgálatáért járó kitüntetéseket. Az Oscar-díjas amerikai művész a színészi pályafutásával sem hagyott fel teljesen: két propagandafilmben is szerepelt ebben az időszakban.

Clark Gable_kész

Henry Fonda

Az Oscar-díjas amerikai színész legismertebb szerepeit a Volt egyszer egy vadnyugat és a Tizenkét dühös ember című filmekben játszotta. A háború kitörésekor már ő is keresett színésznek számított és nem szerette volna a hadviselés éveit a stúdióban tölteni. 1942-ben belépett a hadseregbe, az USS Satterlee romboló fedélzetén szolgált három évet. Fonda több csendes-óceáni csatában is részt vett, bátorságáért többször előléptették és Bronzcsillaggal is kitüntették. A háború végén, 1945-ben végül hadnagyi rendfokozattal szerelt le.

Henry Fonda_kész

James Stewart

A közönségkedvenc James Stewart már igazi filmsztár volt a második világháború kitörésekor: főleg Alfred Hitchcock és Frank Capra alkotásaiban játszott szerepeivel írta be magát a filmtörténelembe. A sármos színművész – aki ekkor már képzett pilóta volt - hazafias kötelességének érezte, hogy bevonuljon. Már 1941 elején jelentkezett a légierőnél, ám elsőre nem felelt meg a súlykövetelményeknek: a 192 centiméter magas színész két kilogrammal maradt alatta az ehhez elvárt 67 kilogrammnak. Louis B. Meyer, a Metro-Goldwyn-Mayer médiatársaság sajtófőnökének heves tiltakozása ellenére azonban Stewart rávett egy sorozótisztet, hogy ismételjék meg a felvételi eljárást, „elfeledkezve” a mérésről. A légierő belépési papírjait – alig néhány nappal az Oscar-díj átvétele után – végül aláírhatta. Mivel gyakorlott pilótának számított, repülőkadétként kezdte meg katonai pályafutását. Felettesei eleinte nem vállalták annak kockázatát, hogy Amerika egyik legnépszerűbb filmcsillaga megsebesüljön, ezért repülőoktatói beosztást kapott az Egyesült Államokban.

1943 novemberében végül az amerikai 8. légi hadsereg Liberator típusú gépekkel repülő 445. bombázóezredéhez vezényelték századparancsnoknak, itteni beosztása azonban korántsem volt veszélytelen. Három hónappal később meg is kapta a Repülős Érdemkeresztet elismerésül, hogy egy válságos helyzetben egyben tartotta kötelékét. Összesen húsz bevetésen vett részt Franciaország és Németország felett.

James Stewart_kész

Alec Guiness

„Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban…”. A Csillagok háborújában Obi-Wan Kenobi megformálója is részt vett a második világháborúban. A Híd a Kwai folyón Oscar-díjas főszereplője, angol lévén már 1939-ben – ekkor még matrózként - csatlakozott a Királyi Haditengerészet kötelékéhez. Részt vett az 1943-as olaszországi invázióban: partraszálló járművet vezetett Szicíliában. Ezt követően összekötő tisztként szolgált, ahol fegyvereket és ellátmányt szállított a jugoszláv partizáncsapatok számára. Tapasztalatai - saját bevallása szerint - nagyban segítették későbbi szerepformálásait: még a háború befejezése előtt feltűnt Terence Rattigan egyik darabjában, mint bombázótiszt.

Alec Guiness_kész1

Kirk Douglas

A fehérorosz származású Kirk Douglas, a Spartacus és a Végső visszaszámlálás című filmek főszereplője tavaly februárban hunyt el, életének 105. évében. A legendás színész 1941-ben, a Pearl Harbor-i támadás után csatlakozott az amerikai haditengerészethez. A mozi aranykorának színésze kommunikációs tisztként szolgált egy tengeralattjáró fedélzetén, végül 1944-ben - egy tengeri csatában szerzett sebesülés miatt - egészségügyi mentességet kapott és leszerelték. Fia, az Oscar-díjas Michael Douglas mindig hangsúlyozta: apja nemcsak egy legenda volt, hanem olyan ember, akinek humanitárius cselekedetei hozzájárultak ahhoz, hogy egy igazságosabb világban élhessünk.

Kirk Douglas_kész

Charles Bronson

A hét mesterlövész, a Bosszúvágy, és a Volt egyszer egy vadnyugat ikonikus hőse a vásznon mindig az egyik legkeményebb férfinak tűnt és Hollywood előtti életét tekintve ez nem is állt messze az igazságtól. Bronson 1943-ban lépett be az amerikai légierőhöz, ahol alacsony termete miatt úgynevezett faroklövész lett, vagyis a repülőgépek hátsó részén lévő fegyverek kezeléséért felelt. A tizenöt gyermekes litván bányászcsaládból érkező Charles Dennis Buchinsky számára különleges élmény lehetett egy Boeing B-29 Superfortress bombázó fedélzetén a magasba szállni. Egysége a csendes-óceáni Guam szigetén állomásozott, ahonnan 1945-ben már a Japán-szigeteket is elérték. Összesen huszonöt bevetésen vett részt. A háború után a veteránokat segítő oktatási törvénynek köszönhette, hogy főiskolára mehetett, szlávos hangzású nevét pedig az ötvenes évek elején változtatta Bronson-ra.

Charles Bronson_kész

Paul Newman

Newman korának egyik legfényesebb csillaga volt. Az Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjas, magyar származású amerikai színész autóversenyzőként is remekelt, azt viszont kevesen tudják róla, hogy a második világháborúban az amerikai haditengerészetnél szolgált. Először a Yale Egyetem különleges V-12-es programjában szeretett volna részt venni, az volt minden vágya, hogy pilótaként szolgálhassa hazáját. Az orvosi vizsgálatokon azonban kiderült, hogy színvak, így végül rádiósnak és lövésznek képezték ki. A háború után - az eredetileg tanári pályára készülő Newman - befejezte az egyetemen az angol-közgazdász szakot, de legbelül érezte, hogy az élet egy másik útra tereli.

Paul Newman_kész

(Folytatjuk!)