Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

100 éve szabad Pécs és a Dél-Dunántúl

Szöveg: dr. Tóth Gergely őrnagy | Fotó: Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület |  2021. augusztus 24. 12:29

„100 éve szabad Pécs és a Dél-Dunántúl” címmel rendezett ünnepséget a Baranya megyei Önkormányzat Pécsen. A rendezvényen a Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár több mint 110 fővel és 40 lóval vett részt és emlékezett meg a Nemzeti Hadsereg száz évvel ezelőtti bevonulására, illetve a 33 hónapig tartó szerb elnyomás végére.

Pécs (5)

A megemlékezés kezdetén Szűcs Lóránd dandártábornok, a HM Katonai Irányítási és Válságkezelési Főosztály vezetője megszemlélte a felsorakozott csapatokat, majd - dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter képviseletében - dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka emlékezett meg az egy évszázada történt eseményekről.

Őri László, a Baranya megyei Önkormányzat elnökének köszöntője után, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédében kiemelte: „Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényében Bornemissza Gergely azt íratta a kardjára: »A hazáért!«. Ez az, ami a küzdelem közepette bátorságot, erőt és védelmet adott neki.” A hazáért folytatott harc az államtitkár szerint mindig meghozta a maga gyümölcsét: a türelmet és a kipróbáltságot. „Ezek az értékek is alkotják népünk gerincét, s ez ad olyan tartást, amellyel a Dél-Dunántúlon élők is kibírták a szerb megszállást, majd a felszabadulás után töretlen lelkesedésről tettek tanúbizonyságot” - húzta alá. Mint mondta, az 1921. augusztus 22-én bevonuló magyar csapatokat óriási öröm fogadta Pécsen.

Pécs (8)

A megemlékezésen moderátorként dr. Muha Lajos ezredes, vezénylőparancsnokként Grubits Róbert huszárkapitány, 1. szakaszparancsnokként Irsay-Nagy Dénes főhadnagy, 2. szakaszparancsnokként Magyar Gusztáv hadnagy, huszárszakasz-parancsnoként Nádas Gábor zászlós, a tüzérség parancsnokaként dr. Unicsovics György ezredes, a trén parancsnokaként Szalai Vilmos, míg az egészségügyi szolgálat vezetőjeként Orosz Krisztina őrnagy végzett áldozatos munkát. A rendezvényen - amelyen fellépett a Pannon Filharmónikusok tagjaiból álló vonósnégyes, illetve Stubendek Katalin, a Pécsi Nemzeti Színház színművésze is - négy egyház képviseletében hangzott el áldás, majd végül koszorúzás következett.

Pécs (10)

A hagyományőrzők ezt követően rövid megemlékezést tartottak a Pécs melletti Árpád-tetőn is, ahol egykor a szerb-magyar demarkációs vonal húzódott, és amelynek átlépésével a korabeli katonai bevonulás ténylegesen megkezdődött. Itt dr. Hoppál Péter, a térség országgyűlési képviselője mondott beszédet.