Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

12 év után szabadon

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 14. 8:29

Kiszabadított a kolumbiai hadsereg és rendőrség hármat a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) szélsőbaloldali gerillaszervezet legrégebben fogva tartott túszai közül, egy héttel az elnökválasztás második fordulója előtt. Ez volt a kolumbiai kormányerők első sikeres túszszabadító akciója 2008 óta, amikor kimentették a gerillák karmai közül Ingrid Betancourt volt kolumbiai elnökjelöltet.

Álvaro Uribe leköszönő elnök közleményben tudatta, hogy helyi idő szerint vasárnap kiszabadították a FARC fogságából Luis Herlindo Mendieta Ovalle tábornokot és Enrique Murillo ezredest.

Juan-Manuel Santor védelmi miniszter később közölte, hogy Arbey Delgado őrmester az összecsapások adta alkalmat kihasználva megszökött a gerillák rabságából.

Mindhárom túszt 1998-ban rabolták el; Luis Herlindo Mendieta Ovalle ekkor még alezredes volt, és fogsága idején léptették elő tábornokká.

Az elnökválasztás második fordulójában – a Betancourt kiszabadításával hírnevet szerző – Juan-Manuel Santos és Antanas Mockus volt bogotái polgármesterrel verseng a választók kegyeiért.