Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

12 évet kapott a bosnyák parancsnok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. szeptember 29. 6:19

Súlyos, tizenkét évi börtönbüntetésre ítéltek hétfőn Szerbiában egy egykori boszniai katonai parancsnokot egy több mint másfél évtizede elkövetett bűntett miatt. A most 66 éves Ilija Jurisic 1992 májusában Tuzlában parancsot adott, hogy indítsanak tüzérségi támadást az egykori jugoszláv néphadseregnek (JNA) a városból kivonuló menetoszlopa ellen.

A támadásban legkevesebb 51 katona életét vesztette, további 50 megsebesült.

Előzőleg a JNA parancsnokai tűzszünetben és a 92. dandár szabad elvonulásában egyeztek meg a bosnyák hatóságokkal.

Jurisicet, aki a szóban forgó időszakban a boszniai belügyminisztérium magas beosztású munkatársa volt, 2007 májusában vették őrizetbe a belgrádi repülőtéren, amikor Németországba akart utazni. Pere 2008 februárjában kezdődött a háborús bűnök ügyében eljáró belgrádi különleges törvényszéken.

Az ítélet – amely ellen a vádlott védői, mint közölték, fellebbeznek – élénk nemtetszést váltott ki Boszniában. Safet Halilovic, a szarajevói kormány emberi jogi minisztere azt mondta, az eljárás nem volt pártatlan, “politikai manipulációk" tárgya volt. Több politikai párt, a tuzlai hatóságok és a délszláv háború boszniai áldozatait képviselő szervezetek szerint a verdikt “a Bosznia elleni szerb agresszió folytatása".