Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

1552-1848

Szöveg: Heves Vármegyei Területi Védelmi Bizottság |  2024. március 19. 10:37

A Heves Vármegyei Területi Védelmi Bizottság és a Dobó István Vármúzeum között létrejött együttműködési megállapodásnak köszönhetően „A szabadságharc hadserege 1848-49-ben” címmel új kiállítás nyílt az egri várban.

Új_kiállítás_Eger_Heves Vármegyei Területi Védelmi Bizottság  (1)

A most megnyílt tematikus kiállítás célja, hogy az érdeklődők megismerjék az 1848-ban újonnan létrehozott – központilag szervezett – önálló nemzeti hadsereg: a honvédség megalakulásának körülményeit, a szabadságharc alatt a nemzeti függetlenség védelmében vívott hősies küzdelmeit.

A két szervezet közti együttműködés létrejöttében fontos szerepet játszott, hogy a Heves Vármegyei Területi Védelmi Bizottság hosszú évek óta kiemelt feladatának tekinti a civil-katonai együttműködés fejlesztését, melynek fontos része a lakosság hazafias-honvédelmi nevelésének támogatása, a honvédelem és az abban aktív szerepet vállalók tevékenységének bemutatása, társadalmi támogatottságuk növelése. Ezen feladat megvalósításához nélkülözhetetlen hazánk hadtörténelmének, illetve a Magyar Honvédség történetének minél szélesebb körben történő bemutatása.

A tárlat 2024. március 13. és október 31. között tekinthető meg az egri vár déli fogadóépületében.

Új_kiállítás_Eger_Heves Vármegyei Területi Védelmi Bizottság  (2)