Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

17 B-1B Lancert nyugdíjaz az amerikai légierő

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2021. március 2. 15:39

Az Egyesült Államok légiereje a közelmúltban vonta ki a hadrendből az első B-1B Lancert abból a tizenhét darabos állományból, amelyet nyugdíjazásra jelöltek ki. Az így felszabaduló büdzsét a megmaradó negyvenöt gépes állomány további üzemeltetésére, illetve a fejlesztés alatt álló Northrop Grumman B-21 Raider beszerzésére tervezik fordítani.

b-1b-lancer

A hidegháborús igények szerint kialakított Lancerből száz darab épült, amelyből 2001-ben már leállítottak harminchármat, mindössze tizenhat évnyi szolgálat után. A megmaradó gépek számos bevetést repültek a 2000-es években Irak és Afganisztán fölött, jellemzően előrenyilazott szárnnyal, amely nagy terhelést rótt a szerkezeti elemekre. Több gép olyan mértékben elhasználódott, hogy javításuk több tízmillió dollárba került volna, így ezen példányok esetén a nyugdíjazás mellett döntöttek.

A tizenhét gépből négy tartós tárolásba kerül a David-Monthan légibázison, ezek alkatrészbázisként funkcionálnak majd a repülőképes Lancerek számára, melyeket a USAF 2040-ig tervez hadrendben tartani.

Szintén a típushoz kapcsolódó hír, hogy február 22-én B-1-esek érkeztek Európába, azon belül is a norvég Orland légibázisra. A közel kétszáz fős amerikai kontingens a Dyess légibázisról érkezett, a jövőben NATO partnerországokkal közös gyakorlatokon vehetnek majd részt.

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika