Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

175 éves a Magyar Honvédség – a 2023-as honvédségi alkotótáborok tárlata

Szöveg: Farkas Kinga | Fotó: Bertalan István |  2024. január 19. 18:13

A Magyar Honvédség kötelékében szolgáló amatőr képzőművészek munkáiból nyílt kiállítás a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban január 18-án.

368A7355

A hagyományosan a magyar kultúra napjához kapcsolódó tárlat alkotóit és a vendégeket a 32. Testőrezred Budapesti Helyőrség Zenekarának kamara formációja – Nagy Zsolt Gábor őrnagy, a zenekar karmestere és Szántó Katalin őrmester, valamint Simon Andrea színművész – műsora hangolta át a ködös, szürke hangulatból ünnepire.

Az eseményen Breznay András festőművész, a balatonakarattyai alkotótábor vezetője egy rövid tárlatvezetés keretében bemutatta az elkészült alkotásokat, s azokon keresztül a táborokban folyó munkát Bánhidy Vajk, a HM Honvédelmi Nevelési Főosztály főosztályvezetője számára, akit a Katonai Képzőművészeti Alkotótábor és a Vajai Honvéd Művésztelepet szervező MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Dandár kérte fel a kiállítás megnyitására.

368A7372

A főosztályvezető benyomásai alapján a tárlat méltó büszkesége a Stefánia Palotának, a nagy múltra visszatekintő alkotótáboroknak és a honvédségnek egyaránt. Mint hangsúlyozta, „bár az ókor óta ismert a mondás, hogy fegyverek közt hallgatnak a múzsák, ennek ellent mond ez a mai rendezvény: egy csodálatos épület falai között hangzott el zene és vers, miközben olyan képzőművészeti alkotások veszik körül a közönséget, amelyek témája militáns, hiszen a 175 éves Magyar Honvédséget kellett demonstrálniuk az alkotóknak. Ezek a pillanatok igazolják, hogy a múzsák megkerülhetetlenek, még ebben a mai, megváltozott világunkban is, ahol komoly szükség van a haza és a nemzet fegyveres védelmére.” Kiemelte, amikor ezek az alkotások készültek Vaján és Balatonakarattyán, három nagyon fontos dolog állt együtt: olyan művésztanárok, akik saját stílusuk erőltetése helyett irányították és mentorálták a résztvevőket; az alkotók – katonák és honvédelmi alkalmazottak –, akiknek fontos a művészi önkifejezés és a ráfordított idő, ami igazán értékessé és hitelessé teszi a megszületett műveket.

Bánhidy Vajk folytatásra ösztönözte az alkotókat, és megköszönte mindenki támogatását, közreműködését, aki lehetővé teszi az alkotóműhelyek működését, többek között a vajai önkormányzat, illetve a Vay Ádám Múzeum, amelynek vezetője, Molnár Sándor is részt vett az eseményen, valamint a táborvezető tanároknak, így Tamus István grafikusművésznek is, aki szintén a vendégek sorában foglalt helyet.