Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

1914. szeptember 25.

2014. szeptember 25. 13:37

Kivételes jó világ! Későn kelünk, senki sem zavar bennünket, s az egész délelőttöt az iskolaudvar pázsitján heverészve töltjük. A szélmentes oldalon az őszi nap enyhe melegében szunyókálnak a fiúk. Egy kis bolt van a faluban, itt is szaporítom cukorkakészletemet, s a boltostól egy 23-i Poster Journalt kapok, ezt olvasgatom délelőtt, de megint csak nincs benne semmi. Ellenben a boltos úr legmegbízhatóbb magánértesülései szerint Eperjesre távirat érkezett, hogy a németek bevették Párizst(?).

Feladom levelezőlapjaimat, és az utcán egy hosszú autókaravánnal találkozom. Mintha egyenesen a Kossuth utcából szaladtak volna ide, katonai vezetőkkel a kormánynál, egymásután vonulnak el előttem a jól ismert tarkabarka kocsik, Gerbeaud, Mauthner, Bárdi stb. A faluban csak a mi bataillonunk állomásozik, az ezred többi része Homonnán maradt, s hírlik, hogy mi is visszamegyünk.

Délután csakugyan felkészülünk. Egy hatalmas, 90 emberes kocsiba kerülök szakaszommal, s amint esteledik, megindulunk visszafelé. (Ma sem tudom, miért jártuk meg Sárost.)