Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Túlélőoktatók tanfolyama

Szöveg: honvedelem.hu / MH SZHB |  2014. szeptember 25. 13:04

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis már nyolcadik éve szervezi és hajtja végre a vízi és szárazföldi túlélőgyakorlatokat, melyek alapvetően az ellenséges területen történő túlélésre, menekülésre és a saját csapatokhoz való visszajutásra, az úgynevezett SERE (Survival, Evasion, Resistance, Escape) „A, „B” szintű -követelmények teljesítésére készítik fel az állományt.

1595979399

Ennek okán a gyakorlat résztvevői elsősorban a Magyar Honvédség különböző típusú légi járműveinek fedélzeti beosztásaiban szolgálatot teljesítő személyek közül kerülnek ki, hiszen ők azok, akik egy támadás vagy műszaki meghibásodás miatt bekövetkezett kényszerleszállást követően könnyen potenciális túlélőkké válhatnak ellenséges területen.

Az oktatói állomány lelkiismeretes munkájának köszönhetően a túlélőgyakorlat tematikája az évek során folyamatosan frissült és bővült. A képzés követte az ide vonatkozó NATO-szabályzók változásait, illetve a túlélőfelkészítésbe beépültek az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis afganisztáni misszióinak tapasztalatai is.

1595979399

Oktatóink ismeretei tovább bővültek idén augusztusban, mikor Fehér Zsolt zászlós és Gazsó Krisztián törzsőrmester elsőként vehettek részt Magyarországról SERE oktatói kurzuson a Svéd Fegyveres Erők Túlélőiskolájában, a karlsborgi erődben. A jelentkezés feltételei igen kemények voltak: a kifogástalan fizikai állapot, illetve a nemzetközi fizikai tesztnek való megfelelés, valamint a mentális felkészülés elengedhetetlen, hiszen a kurzus alatt időnként meglehetősen „kellemetlen" helyzetbe hozzák a tanulókat.

1595979399

A négyhetes képzés első felében svéd, norvég és finn kollégákkal közösen sajátították el a SERE „A" szintű alapismereteket normál, sivatagi és dzsungeléghajlaton, valamint tengeri túlélési gyakorlaton. A kiképzés második felében, a SERE „B" és „C"szintű képzés során több napon keresztül menekültek az őket üldöző „ellenséges" erők elől. Gyakorolták a menekülést, rejtőzködést és a saját csapatokkal történő kapcsolatfelvételt kietlen, erdős területeken, egy tó közepén lévő magányos szigeten, valamint egy forgalmas városban is. A két oktató jövő év februárjában fejezi be a teljes oktatói modult, mikor Svédország északi részén, a kíméletlen hidegben végrehajtja a téli, hideg égövi túlélőkiképzését. Az utolsó megpróbáltatást követően a két magyar résztvevő is SERE „A" és „B" szintű nemzetközi oktatói minősítést kap, mellyel − és az itt szerzett új tapasztalatokkal − még szakszerűbben készíthetnek fel légijármű-személyzeteket túlélésre, menekülésre, valamint a harci kutató-mentő erőkkel történő együttműködésre hadműveleti területen.

1595979399

A harci kutatás-mentés körébe tartozik az ellenséges terület/erők felett feladatot teljesítő hajózószemélyzetek/légi járművek lelövésének, balesetének, kényszerleszállásának, a légi jármű kényszerelhagyásának észlelése, helyük megállapítása, felkutatása, azonosítása és mentése, válsághelyzetekben és háborús körülmények között. Ezenkívül a tevékenység kiterjed mindazon elszigetelődött, veszélyben lévő katonai személyekre, akik megfelelő harci kutató-mentő kiképzésben részesültek és rendelkeznek a szükséges felszerelésekkel az eljárások alkalmazásához. Az ilyen feladatokra történő felkészítésben a helikopterbázis három fővel − Fehér Zsolt zászlós, Gazsó Krisztián törzsőrmester, Bíró Károly főhadnagy (JTAC) – az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj pedig további öt fővel vesz részt.

Kollégáink a Svédországban megszerzett tapasztalatukat és szakmai tudásukat jelenleg Táborfalván, a szárazföldi (SERE „B" szintű) túlélőgyakorlat oktatóiként kamatoztatják.

1595979400