Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

1915. július 16.

2015. július 16. 17:13

Egy rubelért és régi rongyos blúzomért egy új csukaszürke blúzt szerzek. A nagy hőség miatt ugyan csak ingujjban vagyunk állandóan. A meleg a legyeknek nagyon kedvez, roppantul elszaporodtak, nagyon terhesek. Ma azonban egy olyan esetem volt, mely szinte hihetetlen. Nyitott ablaknál üldögélek a szobában, egyszerre beröpül egy légy, s szokatlanul lassú repüléssel leszáll előttem az asztalra. Már repülés közben magára vonta figyelmemet, mert úgy tetszett, más alakja van, mint a többi légynek, azért szemmel követtem, s látom, hogy valamit az asztalon hagyva, most már frissen száll tova. Odahajolok, s a leszállás helyén egy tetűt látok evickélni. Alig akartam hinni szememnek, de a leghatározottabban láttam, hogy az ipse repülőgépen érkezett, s meg kellett itt említenem ez a haladást a szibériai tetűvilágban.

Minden második nap kuglizás, s fejenként 3 kopeket fizetünk minden alkalommal. A pályaköltségek törlesztésére a jászolok szétszedése révén „szereztük" a pénzt. A kuglizás különben nagy divatba jött, a hegyoldalban lépten-nyomon kuglizókba akad az ember. A hegedűórákat is itt fent tartjuk egy elhagyott vityillóban, melynek másik szobájában a kártyakaszinó működik. Mert fölösleges is tán mondanom, hogy a kozákok által történt kikorbácsolás után néhány napra az egész hazardírozó banda ismét itt ütötte a kártyát, mintha mi sem történt volna. Csak éppen gyakrabban néztek ki az ablakon, hogy mégis időben lehessen még elinalni, ha úgy hozná a szükség. Nem utolsó vicc volt, beordítani a kártyabarlangba „Jönnek a kozákok". Az erre következő „Jelenés" megért minden pénzt.

A muszka lavkás ma nagy züllést csinál, ti. úgyis a harctérre megy, s még egy pár jó órát akar szerezni magának. Egy muszka starsinak a felesége azt állítja, hogy holnap 10 000 fogoly is el fogja hagyni a tábort. A forrás megbízható, mégis hihetetlen kissé a dolog, hisz eddig semmi előkészület nem történt az utazáshoz. Egy másodpercre megvillan bennem egy gondolat: Hej, ha hazamennék… Hisz a harctéren új előnyomulás kezdődik Breszt-Litovszk ellen, az orosz békére kellőleg meg van tán már puhítva. Talán csakugyan béke van, mint ahogy a bakáink makacsul állítják.