Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

1918. augusztus 13.

2018. augusztus 13. 18:00
1599191503
Ma első ízben megy ki bataillonunk a környékbeli erdőbe, hogy onnan tűzifát hozzon. Magunknak kell a komisz hőségben a hatalmas fenyőtörzseket levágnunk és azon nyersen vállainkon lecipelnünk. Súlyosak a még nyers, nedves darabok és bizony reszkető inakkal jönnek haza a fiúk. Ezen a táplálékon, ezt a munkát lehetetlen csak néhány napon át is végezni, pedig készülnünk kell a télre, mert amilyen állapotok itt uralkodnak, elkészülhetünk arra is, hogy senki sem gondoskodik előre a fáról, s majd 30-40 fokos hidegben kell ugyanezt a munkát megtennünk. Szívesen dolgozunk, hiszen a magunk jóvoltáért tesszük, de hogy miért kell azon dögsúlyosan le is cipelni ide a fát, ahelyett hogy otthagynánk télig, s akkor hoznánk le, ha fele súlyára beszárad, ez rejtély. Jó gazdaésszel megfoghatatlan valami.

Ismét csak az a meggyőződésem szilárdul meg bennem még jobban, hogy ha a törzstisztek gazdaemberre hagyták volna minden fogolytábor vezetését, hát másként néztünk volna ki egy kissé, mint így, ahogy most kinézünk. Se előrelátás, se beosztás, se kereskedői tudás, se anyagismeret, de még csak egészen elemi dolgoknak az ismerete sem, ami oda vezetett, hogy mindig csak máról holnapra éldegéltünk s éldegélünk. Élelmességnek nyoma sincs a saját parancsnokságunkban s tanáccsal szolgálni ki merne tőlünk alulról, azt meggondolásra se tartanák érdemesnek. Beteg egy helyzet, sokszor kell kifújnom magamból egy-egy jámborabb jókívánságot.

Az orosz is spórol az erdejével. Kacagni kell rajta, hogy ezermekkora darabok égnek le naponként, s a kutya se törődik vele, de nem is érzi meg hiányát senki, nekünk pedig egy kis darabot jelölnek ki, mondván, csak ennyit, de semmivel sem többet szabad kivágnotok. És nincs ott senki a mi parancsnokságunk részéről, aki egypár mondatban rávilágítana arra, hogy ez egy hülyeség.

Halljuk, hogy a tisztek közül is kb. 60 fiatalabb ember ki fog menni sportolni ide vagy 15 versztnyire az erdőbe, a sport ugyanis favágás lesz télire. Ők kint fognak lakni, s jobb kosztot és ruhapótlást ígértek a vállalkozóknak. Egy dobozka gyufa ára 25-30 kopekre szökött fel.