Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

1918. augusztus 31.

2018. augusztus 31. 18:00
1599192372
Ma a cukorfaszolás napja volt. Kaptunk is, és mégse kaptunk. Reggel minden barakk kikapta a maga porcióját, amit szokás szerint délután akartunk szétmérni. Mielőtt azonban ezt megtehettük volna, jött az újabb parancs: „A cukrot visszavinni!" Most aztán sajnos vége az édességnek, a jóég tudja, meddig. Sőt – ami a legénység pénztelen részére óriási csapás lenne s hinni se akarjuk – hírlik, hogy a csáját is elvonják, mert nincs, kifogyott a raktárból. Ha a kútvízre kell fanyalodnunk, az egyenlő lesz a tífusz és más járványok gyors elterjedésével.

Az áldott Mandzsúria felé megszakadt összeköttetés hiányát sok mindenben, s mind jobban érezzük. A cigaretta ára ment fel legjobban, 20 darab Golden Helmet cigaretta ára pl. ma elérte a 3 rubel maximumot. Estefelé azonban már valamivel olcsóbban is lehetett kapni. A 69. barakk galíciai börziánereinek nem csekély részük van ezekben az árszöktetésekben. Ezek a pájeszesek most a zavarosban elemükben vannak, s pimaszul kihasználják a többi bajtársakat. Mi lenne, ha a Monopol nem ellensúlyozná ezt a lázas pénzszerző tevékenységet? Most nagyon jól jön, hogy ez az intézményünk megvan, csak Moravek el ne rontsa ezt is. Természetesen nem tudunk vele oly fürgén dolgozni, mint a magánkereskedők, mert bevásárlóinknak is juttatni kell a haszonból, s ha valami igazán príma üzlet kínálkozik, akkor a bevásárlók azt valószínűleg saját maguknak tartják meg, amit nem áll se jogunkban, se módunkban megtiltani, mégis a Monopolnak az árakat szabályozó hatása határozottan megállapítható.

Rövidülnek a napok, s már a téli hosszú estékre kell gondolnunk. A villanyvilágítást hajtjuk, s kilátásba is helyezik azt a parancsnokságnál, de csak október 1-től, így beszélik, esetleg szeptemberben is, de ezt meg kell fizetnünk. Este a Trabucco hercege előadását nézem meg. Bizony nem ért annyit, mint az első előadások. Ruhák és díszletek igen messze maradtak attól, de egy-egy jól sikerült jelenet mégis csak hangulatot és kedvet hozott közénk, s ez is nagy szó, ezt keressük, hajszoljuk. Egy pillanatnyi feledést!