Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

1956 októbere a magyarság közös története

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Kertész László |  2021. október 15. 19:53

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulójára emlékeztek Budapesten, a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központban tartott konferencián október 15-én.

1956 forradalom és szabadságharc 65. évforduló emlékező konferencia KLAC3204

Előadásokkal és a Honvéd Kadét Programban részt vevő iskolák diákjainak szervezett vetélkedő versenyfilmjeivel emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharcra azon a Honvédelmi Minisztérium és a Keresztény Gondolkodású Polgárok Honvédelmi Egyesülete által szervezett szimpóziumon, amelyet Budapesten, a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központban rendeztek pénteken.

Megnyitójában Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára úgy fogalmazott: október 23-a több mint egy fejezet a történelemkönyvben, vagy egy piros betűs ünnep a naptárban, hiszen az 1956-os forradalom azon ritka pillanatok egyike volt, amikor az egész ország egy emberként lépett fel. „Hatvanöt évvel ezelőtt, amikor az egyetemisták megfogalmazták követeléseiket, hittek abban, hogy olyan változásokat indítanak el, amelyek egy szabadabb és élhetőbb Magyarországhoz vezetnek. Azoknak a napoknak az eseményei megmutatták: nem lehet egy népet nemzeti érzéseiben folyamatosan megalázni és egy önkényuralmi rendszerben leigázottként kezelni” – mondta.

1956 forradalom és szabadságharc 65. évforduló emlékező konferencia KLAC3196

Szabó István külön köszöntötte a Honvéd Kadét Programban részt vevő iskolák diákjait. „Fontos momentum ez számunkra, mert 1956 októbere nem csak az idősebb generáció, hanem a fiatalok, az egész magyarság közös története. Nem pusztán a megemlékezés, hanem egy közösség összetartó ereje, velünk élő történelem” – mutatott rá a honvédelmi államtitkár.

A konferencián a résztvevők előadásokat hallhattak a forradalom előzményeiről, 1956 őszének eseményeiről és a megtorlásról. Az előadók között volt Wittner Mária, 1956-os szabadságharcos is. Az esemény a kadétprogramban részt vevő diákok 1956-tal kapcsolatos vetélkedőjének és filmes pályamunkáinak eredményhirdetésével zárult.

1956 forradalom és szabadságharc 65. évforduló emlékező konferencia KLAC3374

A konferenciát zárva Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka rámutatott: nem szabad elfeledkezni az 56’-os események kapcsán azokról a magyar katonákról sem, akik a szovjet katonák egyoldalú fegyverhasználata miatt vesztették életüket. „Emlékezzünk rájuk, hiszen úgy gondolom, minden magyar állampolgárnak fontos, hogy akkor és ott a katonáink miként álltak helyt, hogyan viselkedtek, hogyan harcoltak, küzdöttek, és az életben maradottakat hogyan érte utol a megtorlás" - mondta Kovács ezredes.

A rendezvényen - mások mellett - Wittner Mária „Forradalom, szabadságharc és a megtorlás” címmel, míg Pintér Lajos „A forradalom, szabadságharc eseményei” címmel tartott előadást. Dr. Gedai István a vidéki eseményekről, míg dr. Pados Ferenc a párizsi békeszerződésről, a szövetségesek Ausztriából történő kivonulásáról és a Vörös Hadsereg magyarországi lokációjáról beszélt.