Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

20. születésnapját ünnepli a Sztrizsi bemutató kötelék

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. május 11. 19:11

A világ egyik leghíresebb bemutató csapata, az orosz Sztrizsi (Swifts, Sarlósfecskék) 2011. május 6-án ünnepelte megalakulása 20. évfordulóját. A jeles esemény apropójából a Moszkva melletti Kubinka légibázison rendeztek egy látványos air show-t, ahol a Sztrizsi MiG-29-es kötelékével együtt ünnepelt a Szu-27-esekkel repülő Orosz Lovagok csapata is.

A Sztrizsi csapatában több olyan profi pilóta is repül, akik az 1980-as évek elején részt vettek az új MiG-29-es típus tesztelésében. A Kubinka légibázis pilótáiból verbuválódott csapat a Fulcrumokkal gyakorolta a kötelékrepülést, 1991-ben pedig már hivatalos demo csapatként, lefestett gépekkel repülték bemutatóikat. Az elmúlt két évtizedben a hat MiG-29-essel repülő orosz Sztrizsi védjegyévé vált a szoros kötelékrepülés, bemutatóikban több olyan elem is szerepel, melyben a Fulcrumok kevesebb, mint egy méter távolságra vannak egymástól.

A Sarlósfecskék névre keresztelt kötelék 1992 májusában mutatkozott be elsőként külföldön, a franciaországi bemutatót követően pedig már a világ legnagyobb légiszalonjain (pl. a moszkvai MAKSZ és a párizsi Le Bourget) is megfordultak. 2003-ban Kubinkában új festéssel kápráztatta el a közönséget a csapat: a MiG-29-eseket a sarlósfecske nagy kék – fehér kontúrvonallal hangsúlyozott – sziluettjével díszítették a gép alsó és felső felületén. A Fulcrumok alsó felületének alapszíne vörös, míg az orrkúp és a felsőrész főleg fehér. A csapat logóját a szívócsatornák oldalára, a MiG emblémát pedig a fülke oldalára festették fel.

2003 óta a Sztrizsi csapata közös bemutatókat is repül az Orosz Lovagok Szu-27-es kötelékével: 2007-ben mutatták be először a „Big Diamond" formációt, melyben kilenc gép repült gyémánt alakzatban. Az Orosz Lovagok 2011 áprilisában ünnepelték fennállásuk 20. évfordulóját.

                       
Sarlósfecskék bemutató kötelék
                                                  A Sztrizsi kötelék 15. évfordulója

 
                      Sarlósfecskék a 2005-ös MAKSZ-on                            Az Orosz Lovagok csapata 2011 áprilisában ünnepelt

Címkékévforduló