Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai támaszpontot foglaltak el a líbiai lázadók

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 11. 18:04

A líbiai felkelők elfoglaltak egy katonai támaszpontot Tripoli elővárosában. Az orosz állami hírügynökség május 11-i, szerda reggeli jelentése szerint a hadsereg katonái közül is többen a lázadók oldalára álltak, akik szemtanúk szerint – a felkelés február 17-i kirobbanása óta először – a főváros több negyedében is kitűzték saját lobogójukat, az 1969-ben megdöntött monarchia trikolórját.

A fővárosban harcoló lázadókat légicsapásaival segíti a NATO. A katonai szövetség légiereje kormányzati intézményeket támadott, köztük a parlament, a katonai hírszerzés, az állami tévé és rádió, valamint a líbiai hírügynökség épületét támadta.

Állandó célpontja a Tripoli elleni légitámadásoknak a megerősített Bab el-Azizíja-i főhadiszállás, amelynek bunkerében húzta meg magát feltételezések szerint az ország vezetője, Moammer Kadhafi ezredes.

Az ITAR-TASZSZ jelentése szerint a főváros lakosságának hangulatában gyökeres változás történt, Kadhafit magára hagyják hozzá eddig hű törzsi vezetők is.

Tripolitól nyugatra, a „berber háromszögben" és Dzsebel-el-Garbi hegyeiben a jelek szerint szintén a lázadó alakulatok vették át a kezdeményezést; a tunéziai határhoz közeli Nálút városánál és a fővárostól 160 kilométerre délnyugatra fekvő Zentenben ellentámadásba mentek át. Miszráta védői is sikert könyvelhettek el azzal, hogy előrenyomultak nyugati irányban a Tipolitól 160 kilométerre keletre fekvő Zlíten városáig.

Az orosz hírügynökség úgy tudja, hogy a NATO parancsnoksága és a felkelést irányító Átmeneti Nemzeti Tanács fegyveres egységei közötti koordinációnak köszönhetően a keleti fronton is sikerült áttörni a Kadhafihoz hű erők védelmi vonalait. Ennek eredményeként a felkelők ismét támadást indítottak a Tripolitól 750 kilométerre lévő Marsz-el-Brega olajkikötője ellen, fontos hídfőállásokat foglalva vissza Adzsdábíjában és el-Arbainban.

CímkékNATO