Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kína támogatja az afganisztáni újjáépítést

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 11. 16:59

Kína több támogatást kíván adni a jövőben Afganisztán újjáépítéséhez – derült ki abból a május 10-i, keddi kínai hírügynökségi jelentésből, amelyet Zelmai Raszul afgán külügyminiszter és Li Ko-csiang (Li Keqiang) kínai miniszterelnök-helyettes pekingi találkozójáról adtak ki. Kínai részről megerősítették, hogy Peking szorosabb kapcsolatokra és egyeztetésre törekszik szomszédjával a nemzetközi és regionális kérdésekben, s Li azt hangoztatta, hogy országa nagy figyelemmel kíséri és támogatja az afganisztáni újjáépítést.

Afganisztán „óriási figyelmet szentel" kínai kapcsolatainak, s Kínára „nem csak jó szomszédként, de jó barátként is tekint" – húzta alá Zelmai Raszul a Hszinhua hírügynökség jelentése szerint.

Raszul, aki 2010 januári hivatalba lépése óta először jár Kínában, kedden találkozott a kínai diplomácia vezetőjével, Jang Csie-csevel (Yang Jiechi) is. Jang ez alkalommal egyebek között megerősítette, hogy Kína továbbra is támogatja Afganisztánt függetlensége, szuverenitása és területi integritása védelmében.

Raszul kijelentette: kormánya elkötelezetten törekszik arra, hogy elősegítse a nemzeti megbékélést, a békés újjáépítést.

Sajtóértesülések szerint a mostani megbeszéléseken napirenden szerepel a gazdasági együttműködés bővítése. A Szabad Afganisztán Rádió pekingi diplomáciai forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az afgán külügyminiszter külön is kérte Kína aktív közreműködését gazdaságának talpra állításához.

Kínai vállalatok már eddig is érdeklődést mutattak afganisztáni beruházási lehetőségek iránt, különösen a nyersanyagfeltárásban, rézbányászatban. Kabul reméli, hogy az eddig körülbelül 3 milliárd dollár értékű kínai befektetési összeg néhány éven belül 10 milliárdra nőhet.

Hivatalos adatok szerint 2001, vagyis a tálib rendszer bukása óta Kína az afgán kormánynak több mint 200 millió dollárt adományozott, s meghatározó szereplője az ország infrastrukturális, azon belül is útépítési beruházásainak.