Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

2030-ig mintegy tíz honvéd középiskola és kollégium kezdi meg működését Magyarországon

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2021. november 2. 10:52

A Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium tervei között szerepel, hogy 2030-ig mintegy 10 honvéd középiskola és kollégium kezdje meg működését Magyarországon.

kratochvil

A 2013-ban alapított debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola után, a honvédelmi középiskolák és kollégiumok sora először az idén nyáron átadott Nyíregyházi Mikecz Kálmán Honvéd Kollégiummal bővült. A következő tanévben pedig a hódmezővásárhelyi Honvéd Középiskola és Kollégium (HHKK) is megkezdi működését. A Modern Városok Program keretében támogatott, önálló, többcélú szakképzési intézmény diákjainak kollégiumi elhelyezése az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós laktanyájában történik majd.

A honvéd középiskolákban és kollégiumokban a jelenleg hatályos szakképzési és köznevelési törvénynek megfelelve, a diákok emeltszintű honvédelmi nevelése, oktatása bentlakásos rendszer keretein belül, egyedi program szerint zajlik. A diákok nem részesülnek katonai kiképzésben, nincs katonai jogállásuk és nem kötelező számukra a katonai pályaválasztás sem. A középiskolai tanulmányaik befejezését követően a kadétok számára is adott a lehetőség, hogy civil felsőoktatási intézményekbe felvételizzenek. A 2022/2023-as tanévben, a hódmezővásárhelyi intézménybe már lehet jelentkezni Honvéd kadét ágazati szakképzésre (gépjármű mechatronikai technikus / infokommunikációs hálózatépítő és – üzemeltető technikus szakmairány), valamint Honvéd kadét közismereti képzésre(gimnázium, emelt óraszámú angol nyelvi képzés) is.

Az intézménybe a pályaválasztó nyolcadikos diákok az általános középiskolai felvételi eljárás keretén belül jelentkezhetnek. A felvételizők számára kötelező a központi írásbeli vizsga (magyar nyelv és matematika), emellett az intézmény szóbeli felvételit és fizikai alkalmassági felmérést is tart.

Bővebb információ a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium honlapján, illetve az Oktatási Hivatal KIFIR jegyzék kereső (OM azonosító: 031235) honlapján érhető el.

(A Honvédelmi Minisztérium közleménye.)