Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Halottak napi megemlékezés Koszovóban

Szöveg: Kapás Viktor István hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2021. november 2. 10:30

A KFOR-ban szolgáló magyar-osztrák-lengyel kontingensek katonái közös koszorúzással rótták le tiszteletüket a koszovói Peć/Peja városában található temetőben, november elsején.

2021_11_01 Pec megemlékezés_003

A rendezvényen mások mellett részt vett Kajári Ferenc vezérőrnagy, a KFOR parancsnoka, Günter Schöpf dandártábornok, a KFOR parancsnokhelyettese, Jacek Konieczny ezredes, lengyel nemzeti rangidős képviselő, Bozsik Béla, a koszovói magyar nagykövetség első beosztott diplomatája, Domján László, az Európai Unió integrációs tanácsadója, valamint Martin Schaller, a pristinai osztrák nagykövetség helyettes vezetője.

A peći temetőben azok a katonák nyugszanak, akik az első világháború során a balkáni hadszíntéren küzdöttek és estek el. A megemlékezésen magyar, osztrák és lengyel részről is hangzott el beszéd, méltatva az elesett katonák hősiességét, bátorságát és hazaszeretetét.

„Figyelmünket ne csupán a múltra, de a jelenre és a jövendő felé is irányítsuk. Hiszen az itt nyugvók mindannyiunkat feladattal bíztak meg, tovább kell vinnünk azokat az értékeket, melyeket átörökítettek számunkra” - mondta áldásában Szabó Ferenc százados, az MH KFOR Kontingens tábori lelkésze.

2021_11_01 Pec megemlékezés_004

A megemlékezés végén a jelenlévő nemzetek képoviselői koszorúkat helyeztek el a temetőben található emlékműnél, majd záróakkordként a Magyar Takarodó mellett a „Der gute Kamerad” és a „Spij Kolego” dallamai is elhangzottak.